A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Fotó: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Üzlet

Bige: ötödével drágulhat a műtrágya a gazdáknak, ha bezár a szolnoki gyár

Forbes
2019. július 24. 4 perc olvasás

Az Agrárszektor.hu-nak nyilatkozott a szorult helyzetbe került magyar műtrágyakirály. A katasztrófavédelem fellebbezett, a szolnoki gyár továbbra sem nyit újra.

Ha a szolnoki gyár kiesik a piacról, az akár 20 százalékos áremelkedést is hozhat a magyar műtrágyapiacon – nyilatkozta Bige László az Agrárszektor.hu-nak, amikor a Bige Holding elleni eljárásról kérdezték. A szolnoki gyárban készülnek a Genezis műtrágyák, kapacitása 140 ezer tonna/év. Ez jóval kisebb, mint a szintén Bige László tulajdonába tartozó péti üzem: a Nitrogénművek Zrt. évi 1 millió tonna műtrágyát gyárt.

Mint az ismert, a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét felfüggesztette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mert a hatóság szakemberei hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételeit nem látták adottnak. A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság júliusban biztonságosnak ítélte meg az üzemet, és akkor úgy tűnt, akár újra is indulhat a munka, de a katasztrófavédelem fellebbezett az ítélet ellen, így továbbra is zárva tartanak.

„Tudom, hogy ítélkezési szünet van, de sürgősségi eljárást kértem a kénsavgyár ügyében a bíróságtól. 250 ember várja az újraindítást. Köztük van olyan, aki már 40 éve dolgozik itt. Még mindig bízunk a magyar igazságszolgáltatásban” – apellált az üzemben dolgozók sorsára és a gazdák érdekeire Bige.

Az interjúban felemlegette a BorsodChem kazincbarcikai üzemében történt robbanást, és megjegyezte: „a katasztrófavédelemben pedig egy percig sem merült fel, hogy le kellene állítani a gyárat. Ami egyébként így normális. Előbb ki kell vizsgálni az ügyet, és a probléma elhárítására szólítani, de nem bezárni egy komplett gyárat. Soha ilyen balesetünk nem volt, de még büntetést sem kellett fizetnünk veszélyesnek minősülő állapotok miatt. Pedig ez valóban egy veszélyes üzem – akárcsak az autó –, van esély a hibázásra. A kifogásolt tartályszigetelést azonnal kijavítottuk, és minden másban is együttműködtünk volna a hatósággal, ha adnak rá esélyt. Teljesen törvénytelen a katasztrófavédelem gyárbezárása. Bízom benne, hogy másodfokon is nekünk adnak igazat.”

Tovább szorongatják a magyar milliárdost: mégsem indulhat újra Bige gyára egyelőre

A nyolcadik leggazdagabb magyar és cégei körüli eseményeket a júliusi Forbesban foglaltuk össze, a Forbes.hu-n pedig folyamatosan követtük a fejleményeket.

A gyártás június elején állt le a gyárban, de az előzmények tavaly őszig vezetnek vissza: november 13-án nagyszabású razziát tartott a rendőrség a szolnoki gyár területén, 250-300 fővel és drónokkal vonultak ki. Bigét idén május végén vesztegetési ügyben, gyanúsítottként hallgatták ki, két napig bent is tartották a nyíregyházi rendőrkapitányságon. A milliárdos később azt nyilatkozta, „egyszemélyes bosszúhadjárat folyik ellene, de neveket nem mondhat”.

A szolnoki gyár mellett Bige Lászlóé a Nitrogénművek Zrt., ami a péti műtrágyagyárat takarja. Az üzemet hozzávetőleg százmilliárd forintból modernizálta 2004 és 2017 között, az egyik legkorszerűbb műtrágyagyárrá téve Európában. Ugyanakkor a cég súlyosan eladósodott idő közben, a piaci környezet a földgázár emelkedése és az erősödő verseny miatt kedvezőtlenebbé vált, az üzem veszteségesre fordult 2018-ban.

Halálos szorításban a műtrágyakirály birodalma – Mészáros és Csányi is cáfolja a pletykákat

Borítókép: Bige László péti műtrágyagyára, a Nitrogénművek Zrt. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers