Az év legcukibb Forbes magazinja

Az év legcukibb Forbes magazinja jelent meg decemberben, a címlaptól már önmagában elolvadok: Halász Judit és Bálint György közös képen. De a tartalomjegyzékben lévő felvétel az igazi kedvesség. A fotózáson […]


Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Ítélet a bíróságon: Bige László szolnoki gyárában újraindulhat a munka

A bíróság biztonságosnak ítélte meg Bige László szolnoki üzemét, így újraindulhat a gyártás. 

Az agrarszektor.hu értesülése szerint a mai napon megjelenik a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz határozata, amely Bige László szolnoki gyárában az üzemelést biztonságosnak ítéli, így az újra elkezdheti a működését.

Mint az ismert, a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét felfüggesztette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mert a hatóság szakemberei hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételeit nem látták adottnak. Az üzem működését megtiltották mindaddig, amíg  a hibákat igazoltan ki nem javítják.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A veszélyes anyagok csökkentése elérhető volt elszállítással, szabályos megsemmisítéssel vagy a veszélyeztető jelleg megszüntetésével. Mint írták: az üzemeltetőnek továbbra is kötelező gondoskodnia a súlyos balesetek vagy üzemzavarok megelőzéséről, elhárításáról. A Bigéék által benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult – ez végződött most a gyártulajdonos számára pozitívan. Az agrárszektor.hu úgy értésült, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata a mai napon lát napvilágot, és a szolnoki vegyigyár ismét elkezdheti működését.

Bige László gyárában tavaly novemberben indult nagyszabású rendőri akció, amit később a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozások követtek. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatai is tartanak még Bige Lászlóval szemben, ezek alapvetően a milliárdos vezérhajóját, a Nitrogénműveket érintik, egész pontosan ennek műtrágyaértékesítési gyakorlatát. Sőt, vesztesgetés gyanúja miatt is kihallgatták.

A Forbes listáján a 8. leggazdagabb milliárdosként szereplő Bige többször utalt rá az elmúlt hetekben, hogy “oligarchisztikus” módon próbálják ellehetetleníteni, mert a gyárait akarják. Nem nevezte meg, kiket sejt a támadás mögött.

Ahogy arról a Forbes korábban beszámolt, a szóba jöhető vevőjelöltek (Andrej Babis, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc) mind határozottan tagadták, hogy a súlyosan veszteséges évet zárt Nitrogénműveket vagy akár a most egy ideig a gyártást szüneteltető szolnoki gyárat megvennék. Bige maga azt mondja, nem eladók a cégei, ugyanakkor a nagy kötelezettségállományt nyögő Nitrogénművek esetében erről lehet, hogy majd a kötvényesek döntenek.

Halálos szorításban a műtrágyakirály birodalma – Mészáros és Csányi is cáfolja a pletykákat

Új fejleményről írt a héten az Index, miszerint az is hatósági vizsgálat tárgya egy feljelentés után, hogy hogyan lehet, hogy miközben a Nitrogénművek 15 milliárdos veszteséggel zárt, a mellette működő kereskedő cég, az NZRT-Trade nyereséget érhetett el. A gyanú szerint a Bige-cégek között úgy pakolgatták a nyereséget házon belül, hogy Bige a kereskedőcégen keresztül forráshoz juthasson, hiszen költséges hobbijait (vadászat, helikoptertartás) valamiből finanszíroznia kellett.

 

Borítókép: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers 


 

Az embert nem a szerint fizetik, amennyit ér, hanem amennyit jövedelmez.