Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Tovább szorongatják a magyar milliárdost: mégsem indulhat újra Bige gyára egyelőre

Egyelőre nem indul újra Bige László gyára, írta meg ma reggel a Népszava; akár hónapokig is eltarthat, amíg megszületik a döntés.

Néhány napja írtuk meg, hogy újraindulhat a munka Bige László, Magyarország nyolcadik leggazdagabb emberének szolnoki gyárában, miután a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság biztonságosnak ítélte meg az üzemet.

Ítélet a bíróságon: Bige László szolnoki gyárában újraindulhat a munka

A Népszava most azt írja, a híresztelésekkel ellentétben mégsem várható, hogy a héten újraindul a kénsavgyár működése. A Bige Holding azt várja, hogy fellebbez-e a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Debreceni Törvényszék múlt heti döntése ellen. Egyelőre nem tudni, a katasztrófavédelem él-e majd a fellebbezés lehetőségével, körülbelül e hét végéig kezdeményezhetik; a gyárban viszont a Népszava értesülése szerint várnak az újraindulással mindaddig, amíg a kérdés nem dől el.

Szorult helyzetben a műtrágyakirály

A milliárdos körüli eseményeket a most megjelent júliusi Forbesban foglaltuk össze, a Forbes.hu-n pedig folyamatosan követtük a fejleményeket.

A gyártás június elején állt le a gyárban, de az előzmények tavaly őszig vezetnek vissza: november 13-án nagyszabású razziát tartott a rendőrség a szolnoki gyár területén, 250-300 fővel és drónokkal vonultak ki. Bigét idén május végén vesztegetési ügyben, gyanúsítottként hallgatták ki, két napig bent is tartották a nyíregyházi rendőrkapitányságon; a milliárdos később azt nyilatkozta, “egyszemélyes bosszúhadjárat folyik ellene, de neveket nem mondhat”.

A szolnoki gyár mellett Bige Lászlóé a Nitrogénművek Zrt., ami a péti műtrágyagyárat takarja. Az üzemet hozzávetőleg százmilliárd forintból modernizálta 2004 és 2017 között, az egyik legkorszerűbb műtrágyagyárrá téve Európában. Ugyanakkor a cég súlyosan eladósodott idő közben, a piaci környezet a földgázár emelkedése és az erősödő verseny miatt kedvezőtlenebbé vált, az üzem veszteségesre fordult 2018-ban.

 

Halálos szorításban a műtrágyakirály birodalma – Mészáros és Csányi is cáfolja a pletykákat

 

Borítókép: Orbital Strangers / Archív

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar