Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A hatóságok leállították a 8. leggazdagabb magyar gyárát

A szolnoki gyárat leállították, a kamionoknak is vissza kellett fordulniuk. 

Egymást érik a drámai hírek Magyarország nyolcadik leggazdagabb üzletembere, a műtrágyakirályként emlegetett Bige László háza tájáról. Legújabban a 24.hu úgy értesült, hogy a hét elején a megyei katasztrófavédelmi hatóság felfüggesztette a Bige Holding szolnoki kénsavgyárának működési engedélyét, még az úton lévő kamionos szállítmányoknak is vissza kellett fordulniuk. A hírt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette a lapnak.

“A hatósági szakemberek ismételten hiányosságokat tártak fel az említett üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak. Ebből következően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági jogkörében eljárva megtiltotta az üzem működését” – így a hatóság.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Ez része annak az eljárássorozatnak, ami tavaly novemberben egy razziával kezdődött. Május végén magát Bigét is kihallgatták, házkutatást is tartottak nála – mind kiderült, egy másik ügyben, vesztegetéssel is gyanusítják. Korábban, még 1998-ban is volt ilyen vád ellene, de akkor a bíróság felmetette.

Bige László műtrágyabirodalma története legrosszabb évét zárta, a zászlóshajónak számító péti Nitrogénművek 15 milliárdos veszteséggel zárt, amióta Bige a tulajdonos csak egyszer volt veszteséges a gyár. A kisebb, szolnoki üzem ugyan nyereséges volt, de bevétele csökkent az elmúlt 5 évben. A Forbesnak mind Csányi Sándor, mind az Andrej Babis érdekeltségében álló Agrofert, mind pedig Mészáros Lőrinc cáfolta, hogy megvennék a gyárat – korábban erről szóltak a pletykák.

A Nitrogénművek Zrt. annyira eladósodott azonban, hogy könnyen lehet, a végső szót majd a kötvénytulajdonosok mondják ki.

Halálos szorításban a műtrágyakirály birodalma – Mészáros és Csányi is cáfolja a pletykákat

Borítón: a péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Oszd meg!