Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ennyi pénzt adna az amerikai elnök az újonnan beoltottaknak

Rohamosan nő a korona-fertőzések száma az Egyesült Államokban az új covid variáns miatt. Joe Biden javítana a hanyatló oltási kedven: 100 dollárt (30 ezer forint) adna minden újonnan beoltott embernek – írja az amerikai Forbes. 

100 dollár üthetné a markát minden beoltott felnőttnek: az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden csütörtökön szólította fel az állami kormányzást és a helyi önkormányzatokat is, hogy fizessenek pénzt az oltási kedv növelése érdekében. 

Az államok az idén rendelkezésükre bocsátott 350 milliárd dolláros gazdasági ösztönzőcsomagból fizethetik ki az embereket, adta iránymutatásnak az amerikai Pénzügyminisztérium.

Az intézkedéssel Biden egy újabb összeomlást akar elkerülni. Csütörtökkel bezárólag az utóbbi egy hétben 86 ezer új fertőzést jelentett a kormány, ez jóval magasabb, mint az egy héttel ezelőtti 66 ezres esetszám. Ráadásul a kórházba kerülők száma is növekszik: az elmúlt öt napban 10 ezer amerikait hospitalizáltak. 

Adókedvezmény a vállalatoknak, ha elengedik oltásra munkavállalóikat

A Pénzügyminisztérium valamint az amerikai adóhatóság, az Internal Revenue Service (IRS) is bejelentette csütörtökön, hogy adókedvezményt biztosít azoknak a vállalatoknak, akik fizetett szabadságot adnak munkavállalóiknak az oltás felvételére.

Amerikában már több államban is bevetettek pozitív ösztönzőket – főként lottókat – az oltási kedv fokozására. 

CDC / Unsplash
Egyre csökken az oltások népszerűsége, aki akarta, már beoltatta magát az Államokban. Fotó: Unsplash

A mindenkinek járó pénzösszeg viszont újabb löketet adhat az oltásoknak.

New York városa már be is jelentette, hogy mától mindenki megkapja a 100 dollárt, aki beoltatja magát.

Teljes jóváhagyásra várnak

Július 4-éig Biden az amerikai nép 70 százalékát szerette volna beoltatni. Ezt a mérföldkövet még mindig nem érték el: a felnőttek 69,4 százaléka vette fel legalább az első oltást.

A népességnek pedig 49,4 százaléka – több mint 163 millió fő – kapta meg mindkét oltását. 

Az oltási kedv is megtorpanni látszik, az utóbbi hónapban csak 2 százalékkal növekedett az első oltást beadatók száma. 

Sokan az FDA – Food and Drug Administration, az Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala – teljes jóváhagyására várnak. 

Ez pedig még eltarthat egy ideig, a pontos jóváhagyási dátum ugyanis nem ismert. Az FDA szerdán jelentette be, hogy a lehető leggyorsabban dolgozik a felülvizsgálati folyamatokon. 

Oszd meg!