Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Biden és a demokraták akár fel is darabolhatják a Facebookot

Bár a piacokat még a Capitolium ostroma sem rengette meg, a nagy techcégek nem örülnek felhőtlenül annak, hogy a demokraták a Szenátus megszerzésével sokkal könnyebben vihetik majd át az őket megregulázó jogszabályokat.

Szerdán Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája és Török Lajos, az Equilor vezető elemzője a Forbes.hu-nak beszéltek arról, mi az oka annak, hogy bár Washingtonban az USA törvényhozásának épületében éppen QAnon sámán és más, elvakult Donald Trump-szimpatizáns grasszált, mi több, a zavargásoknak halálos áldozatai is voltak, az amerikai tőzsdepiac csak rövid időre bizonytalanodott el, a napot pedig kifejezetten jó eredménnyel zárta.

Miért nem zavarta a piacot, hogy ostromolják a Capitoliumot? Elemzőket kérdeztünk.

A szakértők szerint a piac alapvetően csak rövid és kellemetlen epizódnak ítéli az eseményeket, a jövőt azonban sokkal pozitívabban látja.

Ennek egyik oka, hogy Joe Bidentől Donald Trumphoz képest sokkal komolyabb infrastruktúra-fejlesztéseket és a zöld beruházások felélénkülését várják. Kiegészülve ez a várhatóan javuló járványhelyzettel, 2021 első felére jó kilátásokkal kecsegtet a piacoknak.

Nem mindenki úszta meg a szerdát

Nem a Capitolium ostroma, hanem a georgai szenátusi választás demokrata győzelmeinek híre rengethette meg az úgynevezett FAANG-cégek, vagyis a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix, a Google és utóbbi anyacégének, az Alphabetnek a részvényeit, a papírok 0,4 és 2,1 százalékos veszteséggel zártak már szerdán, az árfolyam-csökkenés még most is tart. Mindezt úgy, hogy a főbb indexek, az S&P500 és a NAsdaq erősödni tudott.

A demokraták az eddiginél szigorúbb ellenőrzés alá akarják venni a tech-szektort, amely egyébként a járvány alatt szárnyalt.

Feldarabolnák a nagy techcégeket

„A georgiai demokrata győzelmek egyértelműen negatívan hat a nagy tech-cégekre”

– sommázta a Wedbush elemzője, Dan Ives a szerdai tőzsdei történéseket. Szerinte az aznapi visszaesés annak az előjele, hogy a piac várakozásai szerint a demokraták szigorúbban fogják majd a FAANG-cégeket.

A demokraták balszárnyához tartozó massachusettsi szenátor, Elizabeth Warren népszerűségét nem kis részben a nagy tech-cégek elleni kiállásának köszönheti Fotó: Elizabeth Warren / Facebook

A demokraták nagyobb szigora a személyes adatok kezelésében jelentkezhet először. Emellett a Képviselőházban októberben a kék frakció egy 450 oldalas jelentésben már az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook versenyellenes lépései ellen tett javaslatot, amelynek akár ezeknek a cégeknek a feldarabolása is következménye lehet.

Hasonló tervei egyébként az Európai Bizottság illetékes biztosának, a dán Margrethe Vestagernek is vannak.

Borítókép: Thomas Ulrich / Pixabay

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar