Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Befejezte az Amazon Franciaországban, átmenetileg semmit nem szállít

A francia hatóságok a létfontosságú dolgok szállítására akarták korlátozni a működését, erre válaszul az Amazon minden helyi raktárát és ottani tevékenységét felfüggesztette.

Április 15-én lépett hatályba az a bírósági határozat, amely szerint Jeff Bezosnak – a világ leggazdagabb emberének – cége egy hónapon keresztül csak létfontosságú dolgokat (ételt, orvosságokat és higiéniai termékeket) szállíthat ki franciaországi fogyasztóinak. A bíróság ugyanis úgy látta, hogy a cég nem tesz eleget az alkalmazottai védelme érdekében, ezért felül kell vizsgálnia erre vonatkozó protokolljait.

A Forbes.com most azt írja, az Amazon nem volt benne biztos, hogy meg fog tudni felelni a francia elvárásoknak, ezért úgy döntött, hogy átmenetileg az összes ottani raktárát bezárja, és minden tevékenységét felfüggeszti. A Reuters szerint hat raktárról van szó, és körülbelül 10 ezer emberről. Ők továbbra is megkapják a fizetésüket, részben a francia kormány bértámogatási programjának köszönhetően.

„A cég tevékenysége nagyon komplex, túl nagy volt a kockázata annak, hogy véletlenül olyasmit is az országba szállítunk, ami nem tartozik a létfontosságú kategóriába. Minden ilyen esetben 1 millió euró lenne a büntetés, ezt nem akarjuk kockáztatni” – mondta az Amazon szóvivője, Kelly Cheeseman.

Az Amazon egyébként nagy nyertese a világjárvány miatt felfutott csomagrendeléseknek, eddig 175 ezer új embert vettek fel a járvány kitörése óta. Jeff Bezos pedig személyes vagyonával is kiveszi a részét korona ellni küzdelemből, eddig körülbelül 40 milliárd forintnyi pénzt adományozott különböző jótékony célokra.

 

"Minden értelmes ember önfejűnek tűnik időnként."