Fotó: Tesztelőcsapat Bécsben © David Bohmann / PID
rövid hír

Bécsben még a székesegyházban is oltottak – így pörgött fel a szomszédban az oltások száma

Forbes
2021. október 15. 1 perc olvasás

Oltottak koncerteken, bevásárlóközpontokban, lakótelepeken, sőt még a Szent István-székesegyházban is. Július eleje óta közel 140 ezer embert oltottak be így Bécsben.

Bécsben egész nyáron a legváratlanabb helyeken, előzetes regisztráció nélkül lehetett koronavírus elleni oltást kérni. Július eleje és szeptember vége között összesen 70.030 ember élt az alkalommal, ami nagyjából a fele az ebben az időszakban beoltott 139 ezer embernek. A legnépszerűbbek az oltóbuszok voltak, ahol közel tízezren kértek oltást, de

oltottak koncerteken, cirkuszban, bevásárlóközpontokban, lakótelepeken és a Szent István-székesegyházban is.

Bécsben jelenleg a lakosság 64 százaléka kapta meg legalább az első Covid19 elleni oltását, a teljes védettséget a lakosság 61 százaléka szerezte meg. A 30-50 éves korcsoport átoltottsága 70 százalékos, az 50-80 éveseké 80 százalék, a még ennél is idősebbeké pedig 90 százalék körül van.

Később kaphatnak harmadik oltást a teljesen oltottak

Ausztriában a rizikócsoportok és az Astrazenecával oltottak a teljes immunizációt követő 6-9 hónapban, vehetik fel a harmadik oltást, míg a többiek 9-12 hónappal a második oltás után. Bécsben éppen ezért úgy számolnak, hogy a harmadik oltások várhatóan 2022 júniusáig eltartanak majd, de erre is kidolgoznak egy pontos menetrendet. Magyarországon a harmadik oltás felvétele négy hónappal a második oltást követően lehetséges.

Borítókép: tesztelőcsapat Bécsben © David Bohmann / PID