Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kozmann György, Szabó Gábor és Vilhelm Gábor, a HeartBit csapata. Fotó: The Orbital Strangers Project

Beállt az IBM a magyar fejlesztésű pulzusmérő mögé

Az orvosi pontosságú szívvizsgálat lehetőségét kínálja a magyar fejlesztésű HeartBit a sportolók számára. A hordható okoseszköz túllépett az egyszerű pulzusmérők megoldásain, valós időben képes az EKG adatok gyűjtésére és elemzésére, ezáltal sokkal jobban optimalizálja a terhelés, így az edzés hatékonyságát. A magyar fejlesztés technológiai hátterét a világ egyik vezető cége, az IBM biztosítja.   

Alapjaiban reformálhatja meg az aktivitás- és pulzusmérők piacát a magyar fejlesztésű HeartBit, amely az egyszerű pulzusmérőkön túllépve teljeskörű, orvosi szintű szívvizsgálatot kínál sportolás közben felhasználói számára. A magyar csapat 2018 júniusában partnerségre lépett az IBM-mel, így a hátteret a világ egyik vezető technológiai cége biztosítja – adta hírül közleményben a cég.

Az IBM által kínált megoldások lehetővé teszik, hogy a HeartBit algoritmusa 10 000 adatpontot dolgozzon fel biztonságosan másodpercenként. Az adatokat az IBM Watson IoT™ Platform bevonásával elemzi a HeatBit rendszere, így személyre szabott edzésterveket kínál minden felhasználónak.

A csapatról és a termékről tavaly augusztusban írtunk részletesen a Forbesban.

“Ez nem egy imitátor” – a Fitbit trónjára pályázik a magyar HeartBit

Profiknak és amatőröknek

A terméket profi sportolók bevonásával fejlesztették, de nemcsak nekik szánják. A szív védelme, valamint az edzések hatékonyságának optimalizálása ugyanúgy fontos az amatőr sportolók számára is. Olyan eszköz megalkotása volt a cél, amely a legfejlettebb technológiát teszi elérhetővé mindenki számára, legyen akár olimpikon, akár lelkes amatőr.

Ifj. Kozmann György, a HearthBit vezérigazgatója szerint „a megfelelő edzés mindenkinél más, függ az egyéni fiziológiától, preferenciáktól, valamint az edzés külső körülményeitől. Nemcsak hatékonnyá, de biztonságossá is akartuk tenni a profi és amatőr sportolók edzéseit.

Arra akarjuk ösztönözni az embereket, hogy úgy sportoljanak, hogy közben védik legfontosabb szervük. Túlléptünk a pulzusmérőkön, valós idejű, orvosi pontosságú EKG adatok elemzésével óvjuk a szívünk.”

A magyar fejlesztésű termék mögött három magyar üzletember áll: ifj. Kozmann György, aki édesapjával már sikerrel fejlesztette és adta el a WIWE nevű, EKG-jeleket mérő orvosi mobilműszert és Szabó Gábor, aki hoteltulajdonosként már orvosi startupokba is befektet. Bár különböző háttérrel érkeztek, mindannyian egy célt tűztek ki maguk elé: nemzetközi szinten is sikerre vinni ezt az egyedülálló, hordható sporteszközt.

Így működik a HeartBit

Nem mindig egyértelmű, hol van a határ a biztonságos edzés és a szív túlterhelése között.  A szívveréskor keletkező elektromos jelek vizsgálatával a HeartBit eszköz észreveszi az aritmia, pitvarfibrilláció és más rendellenességek jeleit. A fejlesztők elsődleges célja, hogy a veszély első jelekor figyelmeztessék a felhasználókat. A terhelés optimalizálásával az edzések hatékonysága is javítható.

A HeartBit algoritmusa mesterséges intelligencia bevonásával a felhasználók fizikai állapota, sportolási szokásai és az időjárási körülmények figyelembevételével személyre szabott edzéstervet kínál a sportoláshoz.

Oszd meg!