Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kozmann György, Szabó Gábor és Vilhelm Gábor, a HeartBit csapata. Fotó: The Orbital Strangers Project

“Ez nem egy imitátor” – a Fitbit trónjára pályázik a magyar HeartBit

“A HeartBit nem egy imitátor” – mondja Susan Forrester ausztrál befektető, amikor arról kérdezzük, az amerikai Fitbit tőzsdei mélyrepülése után miért fektetett egy kelet-európai startupba, ami az okos fitneszeszközök globális piacán akar nagyot alkotni.

A teljes sztori a friss lapszámban, ami már az újságírásuknál! Érdekel, milyen a lap? Lapozz bele!

A HeartBit mögötti csapatnak már volt egy nagy dobása, a Wiwe nevű okoseszköz, amivel bármikor lehet EKG minőségű jelet mérni. „A Wiwe sikerében továbbra is érdekeltek vagyunk, de az érte kapott pénzből meg tudtuk kezdeni az új termék alapkutatásait” – mondja Kozmann György (a világbajnok kenus unokatestvére). Az újabb fejlesztések jogairól az addigi befektető, a Sanatmetal lemondott.

Így is teljesen új eszközt fejlesztettek, nemcsak szoftveres, de hardver oldalon is, hiszen a Wiwe nyugalmi EKG-t képes mérni (egy percig kell ujjainkat az eszközre helyezni, így tud mintát venni), a HeartBit-nél ennél is nehezebb mérnöki feladatot kellett megoldani.

A HeartBit terheléses EKG-t mér fizikai aktivitás közben, valós időben (a legtöbb pulzusmérő a piacon eleve nem is EKG-t mér).

hb_jooooo

A HeartBit működése – részlet a legfrisebb lapszámunk egyik ábrájából.

A mért adattömegből képes kiválasztani a relevánsokat, és azokból valódi, élettani következtetéseket tud levonni.

Úgy segít a fizikai állóképességet fejleszteni, hogy közben a sportoló nem teszi ki magát kardiológiai kockázatnak.

A komolyabb veszélyre (infarktus) – bár nem orvosi eszköz – előre figyelmeztet.

A nagy vetélytárs, és már a New York-i tőzsdén is jegyzett Fitbit mérési pontosságával akadtak gondok, sőt emiatt felhasználók pereket is indítottak. Ezért hangsúlyozza Susan is, hogy nem egy “imitátorba” fektetett. A csapat arra számít, hogy a fitneszeszközök mennyiségi felfutása után következik egyfajta korrekció, és a minőség irányába tolódik majd a kereslet. Ez pedig kiváló belépési pont lehet a számukra.

Hogy miként szereztek tőkét, mit értek el a CES-en és hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a csapatnak, kiderül a legfrissebb Forbes-ból! 

forbes_cover_aug_hq

A HeartBit szakmai csapata ugyanaz, mint a Wiwe-nál, de új magyar befektetők társultak a be a projektbe Kozmannék mellé. Abban teljesen egyedülállóak voltak, hogy minden egyes adatot kiraktak az asztalra, nemcsak azt, hogy mennyi tőkét és mikor vontak be, hanem azt is, hogyan alakult az árazásuk. Bár a startupok egy része még Magyarországon is igyekszik ezt transzparensen kezelni, a Forbesnál eltöltött eddigi négy évem alatt először találkoztam ilyennel egy magyar cég esetében. Úgy tűnik, nincs takargatnivalójuk, tényleg a világpiac a céljuk.

Borítókép: Kozmann György, Szabó Gábor és Vilhelm Gábor, a HeartBit csapata. Fotó: The Orbital Strangers Project

Oszd meg!