Üzlet

Bauhaus-zal és skandináv stílussal rúgja be az ajtót a kutyaházak piacán egy magyar vállalkozás

Bánáti Anna
2019. november 04. 5 perc olvasás

Gallai Gábor célja az, hogy ha valaki meglát egy Waff kutyaházat egy barátja kertjében, ne a kertet vagy a lakást dicsérje, hanem a kutyaházat.

Ez a cikk az induló vállalkozásokat bemutató Nyitottam egy boltot sorozatunk része.

Sok meredek ötlet megfordult már a Forbes Nyitottam egy boltot sorozata keretében: írtunk például pónis közösségi varrodáról és a bunkón parkoló sofőrök ellen passzív-agresszív szövegű kártyákkal fellépő minivállalkozásról is, de az első budapesti csomagolásmentes bolt sem a világ legkockázatmentesebb ötlete. A Waff (azaz a Hello Waff Kft.) ilyen szempontból szintén beleillik a sorozatba: az ötletgazda, Gallai Gábor egyedi tervezésű, modernista kutyaházakkal formálná a magyarok ízlését a kutyaházak terén,

darabonként nagyjából ezer euróért.

Waff / Fotó: Sebestyén László

Fotók: Sebestyén László

Gábor világéletében vállalkozó volt, dolgozott többek között a reklám- és a nyomdaiparban is: egyik ötlete sem volt nagy áttörés, de bukás sem. A Waff ötlete nagyjából öt éve született meg a fejében. „Tekerés közben nézegettem a jobbnál jobb házakat, gyönyörű kertekkel meg autókkal, egyedül a hagyományos kutyaházak rontották le a képet. Akkor jött az ötlet, hogy talán erre lenne igény” – meséli. A célja az, hogy kutyaházai legalább annyira jól nézzenek ki, mint a több tízmilliós családi házak, és ennek el is kéri az árát: egy Waff kutyaház ára nagyjából 270–300 ezer forint körül mozog (egy barkácsbolban nagyjából ennek a tizedétől indulnak az árak). Gábor egyelőre 1–2 millió forintot fektetett a projektbe.

A vállalkozás nyár elején indult, Gábor azóta 7 házat adott el, de úgy látja, az ár, amit belőtt, nem elrugaszkodott – a cél egyébként sem a tömeggyártás, úgy kalkulál, az első (teljes) üzleti évben reális lehet a 40–50 eladott ház. „Ha valaki elkölt 8 millió forintot a kertjére, mindegy, hogy a végeredmény 8 vagy 8,3.” Mindenesetre az összeget nem feltétlenül kell egy összegben a kutyaház tetejére csapni, két részletben is fizethetnek a vevők. A cél hosszú távon a nyugati piac, ahol az ezer eurós árra közel sem vonják fel annyian a szemöldöküket, mint itthon. A szállíthatóság egyelőre kérdéses – egy kutyaház 100–150 kilót nyom, majdnem annyit, mint egy könnyebb pianínó.

Waff / Fotó: Sebestyén László

A házakat Gábor egy építész ismerőse, Szász Loránd tervezte, a teljes tervezési folyamat nagyjából egy évig tartott. „Először úgy gondoltam, nem igazán építésznek való feladat kutyaházat tervezni, de tetszett az ötlet, láttam benne fantáziát – meséli Loránd. – Számomra fontos volt, hogy legyen építészeti vonatkozása a kültéri kutyaházaknak, hogy a formavilágukban építészeti stílusokhoz köthetőek legyenek, később a nevüket is ezekről kapták. Ugyanakkor, természetesen a formai tulajdonságok mellett a funkciónak való megfelelés és az időállósság is elengedhetetlen szempont, akárcsak egy rendes épületnél.” A kivitelezést egy törökbálinti üzem, az MW Design intézi.

Waff / Fotó: Sebestyén László

Bauhaus, skandináv és modern – egyelőre ez a három fajta modell létezik, négyféle méretben. Gábornak egyébként jelenleg nincs kutyája, de ha lenne, biztos, hogy magyar vizslát választana

A Waff házai hozzák azt, amit az átlagos kutyaházak, csak épp a minőségre helyezik a hangsúlyt. Az alapanyag a háromrétegű vízálló ragasztású lucfenyő: a hagyományos kutyaházakban használt rönkfával ellentétben ez nem vetemedik (azaz nem deformálódik hő vagy nedvesség hatására), vízálló és strapabíró. A szigetelést újrahasznosított, jól szellőző, de nem éghető ásványgyapotból oldották meg, és egy termofüggöny is gondoskodik a kutyák kellemes hőérzetéről. A ház talpa rozsdamentes acélból van (a cél itt is a szellőztethetőség), a tető más kutyaházakhoz hasonlóan nyitható, van jópofa ablak és beépített tál,

és ha mindez nem lenne elég, van wifivel működtethető fűtés is – bár Gábor az okoskutyaház irányba nem szeretne elmenni. Nyitna viszont a macskák és a beltéri modellek felé, szobai kutya- és macskaházak formájában.

A Waff névrokonáról, az egyébként teljesen más bizniszben utazó Wuuffról és alapítójáról, Fagyal Sándorról szeptemberben írtunk.

A kutyások Nike-ja lenne a világhódító magyar kutyahám – 9 érdekesség a Julius-K9-ről a Forbes címlapsztorijából

Azonnal szerelembe esett egy kutyafürdető géppel – országos bizniszt épít belőle