Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Somogyi Krisztina, a Day-to-Day Kids társalapítója. Fotó: Design Terminal

Barbadosi, osztrák és magyar startupok a Design Terminal őszi mentorprogramjában

Huszonegy ország pályázója közül hét magyar, egy barbadosi és egy osztrák csapat részvételével kezdődik a három hónapos intenzív vállalkozásfejlesztési program, indul a Design Terminal őszi mentorprogramja. A magyar csapatok közül több olyan is akad, ahova beszállt a Hiventures. 

A Mentorprogramban 2017 óta elsősorban társadalmi kihívásra innovatív megoldást kínáló, induló vállalkozásokkal dolgozik a Design Terminal (DT). A Mentorprogram során üzleti modelljük, termékük és szolgáltatásuk fejlesztésével vehetnek lendületet a startupok.

A legtöbb külföldi startup a közép-európai régióból pályázott, emellett számos jelentkezés érkezett a skandináv ökoszisztémából, az Egyesült Királyságból, Indiából, illetve az afrikai kontinens több országából is – írja a DT a Forbes.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

A programba beválasztott barbadosi startup alapítói a Mentorprogram miatt költöznek Budapestre a következő három hónapra. 

Mint írják, ebben a szemeszterben nagyobb szerepet kap a csapatok igényeire szabott egyéni mentorálás, ezek mellett workshopokon és közösségépítő programokon is részt vesznek majd a startupok. A csapatoknak közösségi iroda biztosított, ösztöndíjat kapnak, kapcsolatot építhetnek hazai és külföldi befektetőkkel, valamint a DT vállalati partnereivel (ilyen például a MOL, a Blackrock vagy a Knorr-Bremse).

A startup alapító női vállalkozók, kismamák és kisgyermekes anyukák plusz ösztöndíjban részesülnek (ennek részleteiről korábban itt írtunk). 

Kik kaptak lehetőséget? 

A programba most bekerült csapatok innovációi között találunk a biztonságos városi kerékpártárolást forradalmasító megoldást; a városi komposztálást elősegítő rendszert; zenekarokat és előadókat összekötő applikációt; illetve szoftvermegoldást, mely megújítja a gyógyszerfejlesztést és új utakat nyit a személyre-szabott gyógyszerterápia felé.  De az idei programban találkozhatunk olyan startuppal is, melynek mobilapplikációja, játékos feladatokon keresztül járul hozzá a minőségi családi időtöltéshez kisgyermekes családok számára; mely az építőipari adminisztrációt és kommunikációt megújító digitális innovációt vagy személyre szabott tanulást segítő platformot fejleszt; olyan innovatív eszközön dolgozik, mely az edzéshatékonyságot növeli vagy a biztonságos kerékpározást segíti elő LED-es irányjelző karpánja segítségével.

 

  1. Banding (magyar): A Banding egy partnerkereső platform zenekarok és DJ-k számára. A platform segítségével az előadók világ minden tájáról kapcsolatba tudnak lépni hasonló profilú művészekkel és hatékonyan tudják megszervezni csere-koncertjeiket is. A platformon jegyeladás is lehetséges közvetlenül a rajongóknak.
  2. Block (magyar): A startup célja a városi kerékpározás népszerűsítése és biztonságosabbá tétele. A Block kerékpártárolói kényelmes és biztonságos parkolást biztosítanak a városi kerékpárosoknak (honlapjuk szerint ők kaptak befektetést az MFB-hez tartozó Hiventurestől is). 
  3. Compocity (magyar): A csapat fejlesztése egy olyan városi szerves hulladékkezelő rendszert kínál, mely egy intelligens hulladéktárolóból és egy applikációból áll. A rendszer megkönnyíti a városi komposztálást, ezzel növelve az állampolgárok környezettudatosságát és elkötelezettséget a körkörös gazdaság iránt.
  4. Cytocast (magyar): A Cytocast forradalmasítja a gyógyszerfejlesztést azáltal, hogy számítógépes modelleket kapcsol össze mesterséges intelligenciával, mely az egyének összetett biológiai folyamatait szimulálja. Megoldásuk képes előre jelezni, hogy az egyes gyógyszerek hogyan módosítják a sejtek egészségét.
  5. Day-to-day-Kids (magyar): Készségfejlesztő játékötletek, melyek a gyerekekkel töltött minőségi időt teszik élményszerűvé és kreatívvá. A játékokkal szorosabb kapcsolat alakítható ki a szülők és gyermekük között. A mobil applikáció segíti az óvodás korú gyermekek szüleit, hogy közös tevékenységek során támogassák gyermekük fejlődését. A cégbe befektetett a Hiventures is.
  6. Global Tutoring Hub (barbadosi): A startup PODIUM megoldása, egy integrált e-learning platform, amely személyre szabott tanfolyam-tartalmat és felhasználói élményt nyújt a felhasználó egyéni tanulási stílusainak megfelelően.
  7. Lokcheck (magyar): Szoftver alapú tevékenységfigyelő és automatizált jelentéskészítő eszköz építőipari vállalkozások számára. Használatával jelentősen csökkenthetőek a vállalkozások adminisztratív terhei és növelhető az egyes projekteken dolgozók közötti kommunikáció hatékonysága. A Hiventures már beszállt ebbe a cégbe is. 
  8. Skain (osztrák): A startup innovatív szenzorral, a Trackbarral forradalmasítja az edzést. A felvett mozgási paraméterek alapján az edzők személyre szabott, hatékony edzésterveket alakíthatnak ki gyorsan és egyszerűen.
  9. Useeme (magyar): A csapat LED-es irányjelző karpántja korlátozott látási viszonyok között is láthatóvá teszik a biciklist. A 100%-ban automata Useeme az egyik leginnovatívabb kerékpáros irányjelző megoldás.

Borítókép: Somogyi Krisztina, a Day-to-Day-Kids társalapítója. Fotó: Design Terminal

Oszd meg!