Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

250 ezer forintos ösztöndíjjal szólítja meg a kismama startuppereket a Design Terminal

Ismét elindítja mentorprogramja tavaszi szemeszterét a Design Terminal, újdonság viszont, hogy támogatják a kismamákat és a nőket. Külön ösztöndíjprogram mellett azt ígérik, ha úgy alakul, a gyereket is magukkal hozhatják a programba beválasztott női csapattagok. A részletekről először a Forbes.hu-nak beszéltek. 

Január 15-e óta lehet jelentkezni a Design Terminal (DT) mentorprogramjának újabb, tavaszi szemeszterére. A leginnovatívabb startupok, melyek skálázhatóak és profitorientáltak, ugyanakkor termékükkel, szolgáltatásukkal jelentős pozitív hatást gyakorolnak a társadalom egészére, három hónapos vállalkozásfejlesztésen vehetnek részt. Olyan nemzetközi cégekkel is együtt dolgozhatnak, mint a BlackRock vagy a Knorr-Bremse. Jelentkezni február 18-ig lehet, a program április 8-án indul.

Az előző évekhez hasonlóan a Design Terminal 2019-ben is azokat a kezdő vállalkozásokat fejleszti, akik a technológiai innovációt a társadalom jóllétének javítására használják olyan fókuszterületeken, mint az egészség, környezet, közlekedés és foglalkoztatás.

A három hónap alatt a csapatok cégként is fejlődnek, de megtanulhatják, hogy hogyan tudnak együttműködni vállalati partnerekkel. A Design Terminal termék-, és üzletfejlesztésben,  kommunikációban, értékesítésben, pénzügyi tervezésben nyújt segítséget, de szervezeti és jogi hátterükre vonatkozóan is kapnak tanácsokat a vállalkozások. Mindezek a fejlesztések hozzásegítik a csapatokat, hogy készek legyenek potenciális befektetők bevonására.

Várják a startupper anyukákat 

Az idei Mentorprogram különlegessége, hogy azok a női vállalkozók, kismamák és kisgyermekes anyukák, akik egyben startup alapítók és a beválogatott csapatok között vannak, plusz ösztöndíjban részesülnek – írja a Design Terminal Forbes eljutottatt közleményében.

A lehetőséggel kapcsolatban több kérdést is feltettünk a DT-nek.

Fontos, hogy a kismamákat és kisgyermekes anyukákat a Mentorporgramon belül támogatják, vagyis ez nem egy külön program a számukra – ez azt jelenti, hogy a jelentkezési feltételek is ugyanazok. A fentiek mellett további kritérium, hogy a jelentkező cégek esetében legyen

  • termékük (legyenek vásárlóik, bevételük, előfizetőik, stb.);
  • az alapítói csapatban adott a technológiai és az üzleti tudás;
  • legalább két ember, aki hajlandó teljes állásban a projekten dolgozni Budapesten.

Vagyis aki csak egy jó ötlettel pályázna, az nem elég, legalább prototípusnak lennie kell.

Ki kaphat ösztöndíjat és az fizetésnek számít-e? 

A mentorprogramra jelentkezők közül kiválasztottakból azok jogosultak az ösztöndíjra, akik alapítói vagy munkavállalói között vannak nők, kismamák vagy kisgyermekes anyukák. Az általuk folyósított ösztöndíj az állami ellátásokhoz igazodik, a TB törvények alapján nem minősül bér jellegű juttatásnak, keresőtevékenységnek, tehát bármilyen állami ellátás párhuzamosan igénybevehető.

“A gyed extrára azok jogosultak, akik részmunkaidőbe visszamennek dolgozni, a mi ösztöndíjunk nem jogosít a gyed extrára de nem is zárja ki azt –

írta válaszában a DT.

Ha valaki például olyan startuppal jelentkezik, ahol részmunkaidőben vállal munkát anyaként akkor az ösztöndíjunkat is megkapja, valamint a gyed extrára is jogosult lehet.”

Mennyit költenek a kismamák támogatására? 

Az EMMI a “Családok éve” programban 15 millió forinttal támogatta az ösztöndíjprogram megvalósítását. “Ennek 80%-t teljesen ki is utaljuk a programunkon belül az erre jogosultaknak havi rendszeres ösztöndíjon keresztül, melynek összege nettó 250 000 forint. A további költséget pedig az érdeklődő női és édesanya vállalkozók toborzására, valamint a nekik is megfelelő környezet kialakítására költjük.”

A DT Mentorprogram elég intenzív, ezért kíváncsiak voltunk rá, hogyan alakulnak az elvárások a kisgyermekes anyukákkal szemben. Mint írták  “a női, kismama és kisgyermekes anyukák esetében ez az elvárás valamelyest csökken annak tekintetében, hogy a programok hány százalékán kell kötelezően részt venniük. A programban több formátumon keresztül vezetjük végig a képzési modulokat, legalább egy workshop, egy heti státusz találkozó és egy személyes konzultáción kell részt venniük heti rendszerességgel a kiválasztott startupoknak. Több olyan programot is tervezünk, ami választható a csapatok részére. A startupok részére közösségi irodai elhelyezést biztosítunk, mely teljesen gyermekbarát és lehetősége lesz az édesanyáknak arra, hogy behozzák hozzánk a gyermeküket”.

 

 

Anyukák és vállalkoznak – Ilyen egy aktív mompreneur csapat

 

 

Jelentkezni a honlapon, 2019. február 18-ig lehet, a pontos technikai információk is itt találhatók a programhoz kapcsolódóan.

 

Oszd meg!