Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

Az USA-ban hamarosan a 12-15 éveseket is lehet oltani Pfizerrel, rábólintott a gyógyszerfelügyelet

Csaknem 17 millióan tartoznak ebbe a korosztályba az Amerikai Egyesült Államokban, így ha ők megkapják az oltást, újranyithatnak az iskolák, és biztonságosan utazhatnak a gyerekek nyári táborokba is.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a Pfizer–Biontech vakcina használatát a 12-15 évesek körében, a szervezet vezetője szerint az oltóanyag biztonságos, a szülőknek nincs miért aggódniuk – írta a New York Times.

Az oltóanyagot az USA-ban egyelőre 16 év felettiek kaphatják. Ahhoz. hogy a 12-15 éveseket is elkezdjék oltani, még össze kell ülnie a járványügyi hivatal (CDC) tanácsadó bizottságának, amely áttekinti az adatokat és ajánlásokat fogalmaz meg a korosztály oltására. Ha ez megvan, azonnal elkezdődhet az immunizáció.

Jelenleg a 13-14 éves végzős általános iskolások nagyjából egyharmada még teljes mértékben távoktatásban vesz részt, így ha megkapják a vakcinát, visszatérhetnek az iskolába. Egy közelmúltbeli amerikai felmérés szerint a szülők 30 százaléka azonnal beadatná az oltást a gyermekének, 26 százalékuk válaszolta azt, hogy még várna, amíg látja, mennyire hatásos a vakcina.

A klinikai vizsgálatokba 2260 fiatalt vontak be, és két vakcinát vagy placebót adtak be nekik három hetes eltéréssel. A placebós csoportban 18 covidfertőzést regisztráltak, míg a vakcinával beoltottak körében egyet sem, ami azt jelenti, hogy ebben a korosztályban is hatékony az oltóanyag.

A mellékhatások hasonlóak voltak a 16-25 éves korosztálynál tapasztaltakhoz. Igaz, a 12-15 éves csoportban körülbelül minden ötödik gyerek lázasodott be, szemben az eggyel idősebb korosztálynál megfigyelt 17 százalékkal. A fiatalabb korúak lázra való hajlama összhangban volt a vizsgálatok megfigyeléseivel – mondta Bill Gruber gyermekorvos, a Pfizer vezető alelnöke.

Az USA-ban vasárnapig a teljes népesség 46 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát, az áprilisi csúcsban naponta 2,3 millió oltást adtak be.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EDA) is vizsgálja, hogy alkalmazható-e a Pfizer–Biontech a 12-15 éves korosztályban, június végére ígértek választ, aztán később Emer Cooke, a szervezet vezetője közölte, hogy már májusban meglehetnek az eredmények. Az amszterdami székhelyű EMA már számos adatot megkapott a gyártótól, és a következő hetekben beérkeznek a legújabb, Kanadában végzett klinikai vizsgálatok eredményei is.

Oszd meg!