Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vida József és Balog Ádám

Az OTP ellenlábasán dolgozó magyar milliárdos a szomszédban venne tévét

Vida József kormányközeli milliárdos tovább terjeszkedne a médiában, miközben az MKB-Takarékbank-Budapest Bank integráción is gőzerővel dolgozik. A TV2-őt tavaly vette meg, most Szlovéniában venne országos tévétársaságot.

A 24.hu a szlovén Necenzurirano oknyomozó portál alapján írt arról, hogy az eladás előtt álló Planet TV társaságra egy horvát üzletember mellett Vida Józseg, a TV2 tulajdonosa, a Takarékbank vezére is bejelentkezett egy ajánlattal. Vida komoly tapasztalattal rendelkező banki szakember, ezért is volt meglepetés, hogy meglehetősen gyanús körülmények között – például egy teljesen ismeretlen, cinkotai nőn keresztül – eladott TV2 végül nála kötött ki, bár ez annak fényében nem volt akkora meglepetés, hogy Vidát egyértelműen Mészáros Lőrinc köréhez sorolják.

A Nova24TV és a Nova obzorja kiadóvállalat eddig is magyar kézben volt Szlovéniában, a magyar és szlovén sajtó is Habony Árpádot feltételezi ezek hátterében. A két kisebb médiacég a Magyarországon már ismert módon állt be a most is kormányzó Janez Jansa mögé, aki komoly politikai szövetségese Orbán Viktor kormányfőnek.

Az üzlet biztosan politikai szinten fog eldőlni. Szlovéniában ugyanis szintén nemrég lépett életbe az a törvény, amely kormányjóváhagyáshoz köti külföldi befektetők megjelenését a helyi cégekben. Ugyanilyen törvényt nemrég a magyar kormány is elfogadott.

A TV2 Szlovéniában terjeszkedne

A Planet TV országos elérésű csatorna, de elég rossz bőrben van: 30 millió euróval (10,3 milliárd forint) tartozik a Telekom Slovenijének és a hónap végéig fizetniük kell. Ez a teher valószínűleg az új tulajdonost terheli majd, mert addig az adásvételt le kell zárni.

A TV2-nek forrása bőven lehet a vásárlásra: tavaly decemberben 30 milliárdos kötvénykibocsátásra kapott zöld jelzést az MNB kötvényprogramjában.

Frissítés: A TV2 Csoport ugyan elkészítette az MNB Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) való részvételhez szükséges hitelminősítői vizsgálatot, azonban cikkünk megjelenése után a jegybank jelezte: a cégcsoport végül nem élt a lehetőséggel, vagyis nem adott ki kötvényeket (ezekből jegyezhetett volna le az MNB is). A programban résztvevő cégek listája ITT érhető el.

A társaság a leadott beszámolója szerint 1,7 milliárdos profitot termelt tavaly több, veszteséges év után.

A Vida-féle TV2 a horvát Ivan Caletával fut versenyt a társaságért, Caletának már korábban voltak érdekeltségei a szlovén médiapiacon. A terep a TV2-nek sem lesz éppen ismeretlen: a csoport élére tavaly tavasszal kinevezett bolgár Pavel Stanchev 2013-ig a Planet TV vezérigazgatója volt. A kormányfő abban az időszakban is Jansa volt, amúgy.

A magyar kapitalizmust jól jellemzi, hogy Vida József az ismeretlenségből pár év alatt emelkedett odáig, hogy nemcsak hogy a Forbes milliárdos listájára is felkerült, de az OTP-kihívó, kormányközeli gigabank arca és 14 csatornával rendelkező médiabefektető is lett, aki most nemzetközi terepre is léphet.

A cikk eredeti verziójában azt írtuk, a TV2 Csoport részt vehet az MNB NKP-ban, de a jegybank jelezte, végül nem került sok a kötvényaukcióra. Az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk a pontatlanság miatt.

Borítóképen: Vida József, a Takarékbank- és Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, amikor bejelentették, a két bank egyesülési szándékát.

Oszd meg!