Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Fotó: Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Üzlet

Mészáros Lőrinc megjelent a Takarékbankban

Zsiborás Gergő
2019. július 25. 5 perc olvasás

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. várhatóan október végéig eladja a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben meglévő többségi tulajdonrészét a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek (MTB Zrt.) – tudtuk meg a bank sajtóközleményéből. A vevőről kevesebbet írnak, pedig az MTB Zrt. nem akárkié, tulajdonosai között ott találjuk a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group befektetési holdingot is. A tranzakció zárásához szükség van az eladó, vagyis a Takarék Jelzálogbank Nyrt. közgyűlésének jóváhagyására is.

Az MTB Zrt. többségi tulajdonosa a Magyar Takarék Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. Ez utóbbinak több tulajdonosa is van, közülük egy a Talentis Group. Több áttéten keresztül érdekelt benne az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő, ez Vida Józsefé, aki a Takarék Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke, Mészáros földije és régi üzlettársa, a vagyonkezelőn keresztül vásárolta fel nemrég a TV2 kereskedelmi televíziós csatornát is. Érdekelt a cégben az Arthur Bergmann Hungary Zrt. is, ennek tulajdonosai szintén Mészáros és Vida környezetéhez köthetőek.

Döntött a közgyűlés

Közgyűlést hívott össze 2019. augusztus 27-ére a Takarék Jelzálogbank Nyrt., amelyen döntenek a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. 51 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről. A tulajdonrészre vonatkozó vételi ajánlatról a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. július 25 – én tartott közgyűlése határozott. A tranzakció fontos eleme a Takarék Csoport üzleti stratégiájának, amelynek értelmében a jelenlegi 11 takarék és a Takarék Kereskedelmi Bank beolvadásával október végéig befejeződik a Takarékbank Zrt., a Csoport új, országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankjának létrehozása. A Takarék Jelzálogbank Nyrt. tisztán jelzálogbankként működik tovább.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. várhatóan október végéig eladja a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben meglévő többségi tulajdonrészét a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek (MTB Zrt.), amennyiben a tranzakció megkapja a Takarék Jelzálogbank Nyrt. közgyűlésének jóváhagyását. A Takarék Jelzálogbank Nyrt.-nek jelenleg 51 százalékos tulajdonrésze van a TKB Zrt.-ben, a részvények 40,79 százalékát a Magyar Posta, 8,21 százalékát pedig már most is a Takarék Csoport központi bankja, a MTB Zrt. birtokolja.

A Takarék Csoport tavaly november 30-án elfogadott üzleti stratégiájának értelmében a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. – a többi 11 regionális szövetkezeti hitelintézettel együtt – október 31-éig beolvad a Takarékbankba, amely a Csoport új zászlóshajójaként, országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankjaként működik tovább. A Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. főleg Budapesten és a nagyobb vidéki városokban képviselteti magát, ügyfeleinek száma 200 ezer, mérlegfőösszege közel 544 milliárd forint. A pénzintézet 2018-ban 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el a magyar számviteli szabványok szerint.

A Takarék Csoport stratégiájának megfelelően a tranzakció lezárását követően a Takarék Jelzálogbank Nyrt. – a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjaként – teljesen letisztult portfolióval, a Takarékbank és más magyar bankok jelzáloghitel-refinanszírozójaként végzi majd tisztán jelzáloglevél-kibocsátói és refinanszírozói tevékenységét. A Takarék Jelzálogbank az elmúlt években már fokozatosan átadta kiegészítő tevékenységeit a MTB Zrt.-nek, lakossági jelzáloghitelezési tevékenységét pedig tavaly a Takarék Kereskedelmi Banknak.

„A Takarék Jelzálogbank a jelzáloghitel-refinanszírozási piac második legnagyobb szereplőjeként a jövőben tovább kívánja folytatni az elmúlt évben mutatott dinamikus üzleti növekedést”, – mondta Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke. 2019-ben a Takarék Jelzálogbank refinanszírozási üzleti volumenének az előző évhez hasonló, körülbelül 25 százalékos növekedésével számol. A Takarék Jelzálogbank a működési modell további hatékonyságnövelésével, és a Takarék Csoport középtávú stratégiájába illeszkedve további költségcsökkentési lépésekkel igyekszik eredményességét növelni.

Mészáros Lőrinc üzlettársával, Szíjj Lászlóval együtt az MKB főtulajdonosa. Múlt héten a kormányzati sajtóalapítványhoz tartozó Világgazdaság írt arról, hogy a privatizációra szánt Budapest Bank megvásárlására a legnagyobb esélyes az MKB vagy a Takarék-csoport lehet. Ezzel már igen komoly pénzügyi szolgáltató jönne létre, amely a Csányi-féle OTP kihívója is lehet akár.