Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Instagramon mindenki elhitte a milliárdos sikereket – a valóság most bekopogott

Matt Moulding több mint 100 weboldalt működtető cége eddig szépen ívelt felfelé. A brit üzletembernek mindez több milliárd dollárt hozott a konyhára, de most úgy tűnik, előkerült néhány csontváz a szekrényéből. A cég részvényeinek árfolyama több mint 35 százalékot esett.

Matthew John Moulding brit milliárdos 2004-ben alapította a The Hut Group nevű cégét, 2020 szeptemberében pedig THG Holdings néven tőzsdére is vitte a vállalatot.

A The Hut Group több mint 100 weboldalt üzemeltet, amelyeken a ruházattól kezdve az étrendkiegészítőkön át a szépségápolási termékekig szinte mindent árulnak 164 országban. A cégnek emellett egy technológiai ága is van, aminek olyan ügyfelei vannak, mint például a Nintendo.

Mouldingnak most körülbelül 25 százalékos részesedése van a The Hut Groupban. Az amerikai Forbes szerint a vagyona 2,9 milliárd dollárt tesz ki.

Matthew Moulding és vállalkozása felívelésének azonban úgy tűnik, vége van. Az üzletember megállás nélkül posztolt az Instagramon arról, hogyan köt üzletet, milyen napvonalú a bónuszrendszer a vállalatában, és hogy mennyire sikeres és jól menő vállalkozást épített.

A sikersztori azonban nem csillog annyira, mint ahogy első ránézésre tűnik. A THG értéke több milliárd fontot esett, miután a vállalkozás több strukturális és vállalatirányítási problémával is szembenézett. Moulding most azt tervezi, hogy megoldásképp kivonul a tőzsdéről – írja a BBC.

Csak egy példa a visszásságokra: a THG évente körülbelül 19 millió fontot fizet Mouldingnak, miután a cég egyes ingatlanjai felett papíron átvette tulajdoni jogok gyakorlását, hogy aztán kiadhassa őket a vállalatnak.

Az is problémás, hogy a vállalat elnökségét a belső irányelvek szerint külön kellett volna választani a vezérigazgatói széktől, de valójában Mouldinghoz tartozik mindkét szerepkör.

A vállalatirányítási struktúra miatt a részvényesek már egy ideje aggódnak, és változásért kiáltanak. Többen eladták a részvényeiket, ami miatt a THG árfolyama 35 százalékot esett.

Egy ponton a vállalat értéke már közel 2 milliárd fontot veszített az értékéből.

Ezt követően a THG bejelentette, hogy módosítja Moulding hatáskörét, és felülvizsgálja vállalatirányítási struktúrát is.

Borítókép: THG

Oszd meg!