Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lamerbrain // Unsplash

Az ingatlanban és a kriptóban is hisz a milliomoscsoport

A kriptópiac forró, a milliomoscsoport vezetőjét épp az interjú alatt hívta egy tag, hogy beszáll egy bitcoinalapba. Az ipari ingatlanok piacát is szeretik a Tiger 21 tagjai, de a részvénypiac látványától sem sápadnak el.

Ugyan már mindenki arról beszél, hogy az amerikai részvénypiac mennyire túlárazott, az ország milliomosai még mindig hisznek benne. A Tiger 21 nevű, – fejenként nagyjából 100 millió dolláros vagyonnal bíró – befektetőkből, vállalkozókból és menedzserekből álló csoport tagjai a vagyonuk 22 százalékát részvényben tartják. A Bloomberg felmérése szerint 65 százalékuk szilárdan hisz benne, hogy a főbb amerikai indexek tovább menetelnek felfelé.

Ugyanakkor nem hazardíroznak: a nagy tech-részvényeket zsákolják, jól fut az Apple, az Nvidia és a Tesla is.

Michael Sonnenfeldt // Facebook

Az átlagos portfólió legnagyobb része, 27 százaléka ugyanakkor az ingatlan. Michael Sonnenfeldt, a csoport alapítója szerint a befektetők épp most érti meg, mi változott meg örökre és mi csak átmeneti időre az ingatlanpiacon. Az ipari ingatlanok piaci például eléggé jó befektetési lehetőség, különösen azok az ingatlanok, amelyek alkalmasak internetes áruházláncok elosztó központjainak. Nagyon fut a „workforce housing”, azaz nagyjából a hazai munkásszállóknak megfelelő ingatlanok piaca is még úgy is, hogy azokat szeretik alacsony díjszabású hotelekké alakítani.

Sonnenfeldt, aki maga is nagy ingatlanbefektetők azonban óva intett. „Nem olyanok a kilátások, mint öt-tíz éve. Ha valaki harminc évben gondolkodik, megéri, de rövid-középtávon más mérlegelés kellhet.”

A kriptópiac elég forró, Sonnenfeldtet épp az interjú közben hívta egy csoporttag, hogy beszáll egy kriptóalapba, mivel „mi csak az első-második hullám vagyunk, aki befektet.”

Már a készpénz sem menő 

A hedge fundok népszerűsége viszont egyértelműen csökkent. Tíz éve még átlagosan 7 százalékos volt a portfóliók kitettsége, ma már csak három. A hedge fundok ugyanis magas díjakkal dolgoznak, amiket a magas hozamok kompenzálnak. Most viszont padlón van a hozamkörnyezet, így sok befektető elfordul a drága hedge fundoktól.

Zsákolják a készpénzt az amerikai milliárdosok

A portfóliók összetételén jól látszik az általános gazdasági környezet is. A fix-hozamú befektetések aránya tízéves mélypontra esett. A járvány elején soha nem látott szintre, 19 százalékra emelkedett a készpénzállomány, de már békésebb, 13 százalékos szintre esett. A készpénzállomány és a részvények arányának változásából jól látszik: sokan kiszálltak a részvényekből a járvány elején, majd mikor látták, hogy továbbra is erős a piac, visszaszálltak.

Borítókép: @lamerbrain – Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.