Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sharon McCutcheon - Unsplash

Zsákolják a készpénzt az amerikai milliárdosok

Egy befeketetői elitklub tagjai készpénzbe menekülnek a válság elől, pedig eddig jól jártak a piaci felfordulással.

A járványt kísérő gazdasági válságtól tartva készpénzre váltja át eszközei egy részét az amerikai milliárdosok egy csoportja – írja a Bloomberg. A Tiger 21, bő nyolcszáz befektető és üzletember elitklubja a teljes eszközállományának 19 százalékát mentette át készpénzbe. A járvány előtt ez csak 12 százalék volt. A csoport tagjainak teljes eszközállománya saját bevallásuk szerint meghaladja a 75 milliárd dollárt, így a 7 százalékpontos növekmény mintegy 5,2 milliárd dollárnyi extra készpénzt jelent a járvány elejéhez képest.

„A készpénzállomány növekedése drasztikus változás, ez a legnagyobb eszközáthelyezési hullám a Tiger 21 bő húszéves történetében” – mondta Michael Sonnenfeldt, a csoport elnöke. „A prudens befektetési politika miatt a tagok most likviditást növelnek, és nem fogják felhalmozott pénzt azonnal befektetni.” A csoport negyede legalább a következő nyárig elhúzódó válságra számít a tengerentúlon. A Tiger 21 belsős felmérése szerint azonban hosszú távon a tagok feltétlen bíznak az Egyesült Államok teljesítőképességében és a gazdasági felpattanásban.

Az Egyesült Államok jelenleg a koronavírus-járvány által leginkább érintett ország. Az idei második negyedévben a statisztikai adatszolgáltatás legsúlyosabb recesszióját mérték, a gazdaság évesítve 31,7 százalékkal zsugorodott.

A válság azonban a pénz- és tőkepiacokon kevéssé látszik: miután a Fed nyakon öntötte a piacokat pénzzel és a kormányzat is már több ezermilliárd dollárt biztosított a gazdaságnak, a tőzsdemutatók szárnyalnak. Az S&P 500, a Nasdaq és a Dow Jones is történelmi csúcsán van. A Deloitte friss felmérése szerint a vállalatok pénzügyi vezetőinek 84 százaléka túlértékeltnek tartja szinte a teljes részvénypiac.

Nem véletlen, hogy Sonennfeldt is úgy nyilatkozott: alapvetően a Tiger 21 tagjai eddig jól jöttek ki a járványt kísérő piaci felfordulásból.

Kép: Sharon McCutcheon – Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.