rövid hír

Az EU-ban elsők között próbáltak ki egy kísérleti gyógyszert covid ellen a Semmelweis Egyetemen

Forbes
2021. szeptember 27. 3 perc olvasás

Várhatóan még egy hónapig tart a vizsgálat a budapesti egyetemen, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható és szájon át szedhető gyógyszer hatékonyságának igazolása.

Egy nemzetközi vizsgálathoz csatlakozott augusztus 23-án a Semmelweis Egyetem (SE), amelynek célja egy szájon át szedhető covidgyógyszer hatékonyságának igazolása. A program keretében az Európai Unión belül az SE végzett először betegvizsgálatot, EU-s szinten pedig itt adták be másodikként a klinikai vizsgálati fázisban lévő készítményt – írja az SE honlapja.

A vizsgálatok várhatóan további egy hónapig folytatódnak majd dr. Merkely Béla rektor vezetésével a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

Az egyetem honlapja azt írja, a klinikai gyógyszervizsgálatok esetében szigorú kritériumai vannak annak, hogy egy adott, a részvételre nyitott és alkalmasnak tűnő beteg beválasztható-e a programba.

Az EU-s vizsgálati helyszínek közül elsőként a Semmelweis Egyetem végezte el egy klinikai vizsgálatban való részvételre jelentkező covidbeteg részletes szűrését, továbbá hazai szinten elsőként, az  uniós tagállamok közül másodikként vont be beteget a vizsgálatba.

Emellett intézményi szinten rekord rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás.

Várják a covidosok jelentkezését

„A Semmelweis Egyetemre érkező covid-19-betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánljuk a vizsgálatban való részvételt” – mondta el Merkely,

aki hozzátette, arra számít, hogy az esetszámok utóbbi időben tapasztalt növekedése miatt a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog.

A lehetőséggel olyan coviddal fertőzöttek élhetnek, akiknek az ellátása nem igényel kórházi fekvőbeteg-ellátást, a további feltételekről pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet – amely jóváhagyta a vizsgálatokat – tájékoztató anyagaiból lehet többet megtudni. A szükséges betegszállítást a vizsgálatokhoz az egyetem vállalja.

Világszerte 400 vizsgálóközpontban folynak ilyen vizsgálatok, ezek közül hat magyar helyszín van. Az orvosok azt akarják megtudni, hogy a szájon át szedhető antivirális készítmény csökkenti-e a covidbetegség időtartamát és súlyosságát. Az eredményektől azt remélik, azok igazolni fogják, hogy a készítmény engedélyezése után csökken a kórházi ellátásra szoruló, súlyos esetek száma.

Moderna-vezér: jövőre elfelejthetjük a járványt, az év közepére mindenkinek lesz oltás

Borítókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Fotó: Kovács Attila / SE