Üzlet

Látványosan romlik a járványhelyzet, kezd besárgulni Magyarország az uniós térképen

Ács Gábor
2021. szeptember 24. 2 perc olvasás

Már az uniós járványtérképen is szépen látszik, hogy romlik a helyzet Magyarországon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb térképén Budapest mellett hat megye is elvesztette a zöld besorolást.

Budapest már két hete besárgult, a sorrend papírformának számít. A sokáig tiszta közép-kelet európai államok közül pár hete Románia is úgy kezdte, hogy a sűrűn lakott főváros, Bukarest sárgult először, most pedig Csehország tart ebben a fázisban, Prágánál látni sárga pöttyöt.  

A magyar sárgulás igen hasonló ahhoz, amit a tavalyi korábbi hullámoknál láttunk, a főváros mellett a sok ingázó miatt a határmenti megyékbe jön be először nagyobb arányban a fertőzés. 

Érdemes összevetni a jelenlegi európai covid-helyzetet például a júniusival, a harmadik hullám lefutásakor így nézett ki a járványtérkép.

Ezután a delta variáns betört a legtöbb nyugat-európai országba, kelet azonban ebből látványosan kimaradt. Augusztusban Spanyolország és Franciaország például már tisztult a sötétvörösből, amikor keleten megjelentek a zöldben az első sárga foltok.

Az összeurópai kép is azt mutatja, hogy a nagy országokban nyár elejétől indult a delta felfutása, az elmúlt hetekben, amikor nálunk beindult a negyedik hullám, uniós szinten már hétről hétre kevesebb fertőzöttet találtak. A csúcs július végén volt, azóta lefelé tart a járványgörbe.

A diagramon

az is jól látszik, hogy a negyedik hullám mennyivel alacsonyabb lett, mint a második és a harmadik.

Ettől viszont még nálunk most kell nagyon odafigyelni, mert régiónk késve indult, de markáns az emelkedő trend. Mára Szlovénia lett lakosságarányosan a legfertőzöttebb ország és Romániában is gyorsan terjed a delta. 

Valószínűleg sok oltott emberen megy át tünetmentesen, vagy egyszerű náthának tűnve a betegség, de ők is fertőzhetnek, ezért az oltatlanok egyre nagyobb kockázatot vállalnak.

A fenti térkép jól mutatja, hogy Magyarország a szakértői ajánlásokkal szembe menve jelenleg a legkevesebbet tesztelő ország.

A valós járványhelyzet ezért bizonyosan rosszabb annál, mint amit az igazolt fertőzöttek száma mutat.