Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Moderna-vezér: jövőre elfelejthetjük a járványt, az év közepére mindenkinek lesz oltás

2022 közepére világszerte mindenkit be lehet már oltani koronavírus ellen, annyi vakcina lesz készleten, ezzel pedig végképp visszatérhet az életünk a járvány előtt megszokotthoz – állítja az egyik mRNS-alapú vakcinát kifejlesztő cég, a Moderna vezérigazgatója. Stéphane Bancel szerint ezek után a fiatalabbaknak háromévente, az idősebbeknek évente kell egy emlékeztető oltást beadni. Azt is elmagyarázta, honnan lehet tudni, hogy az oltásnak hosszabb távon sem lesznek mellékhatásai.

A Neue Zürcher Zeitungnak adott interjút Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. Ebben az egyik koronavírus elleni mRNS-alapú vakcinát fejlesztő cég vezetője először arról beszélt, nem csalódott és nem is lepődött meg rajta, hogy az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, az FDA az emlékeztető oltások beadása ellen foglalt állást. Igaz, az FDA kifejezetten a Pfizerről fejtette ki a véleményét – mondván, hogy még nem vizsgáltak meg elegendő adatot arra vonatkozóan, hogy ez valóban jó ötlet-e.

Ugyanakkor Bancel is úgy gondolja, a harmadik oltás beadatásánál mindenkinek magának kell mérlegelnie a kockázatokat. Szülei, illetve lánya példáját hozta fel.

„A szüleim 72 és 84 évesek. Szükségük van emlékeztető oltásra? Egészen biztosan! A 19 éves lányom viszont enélkül is simán átvészeli a telet, legrosszabb esetben is csak enyhén betegszik meg, ha megfertőződik” – mondta.

Emlékeztető oltás

A svájci lap újságírója ezután megkérdezte, hogy ezek szerint évente kellene emlékeztető oltást beadatni. A Moderna-főnök szerint ez azonban nem ennyire egyszerű.

„Életkorfüggő. A tapasztalatok, amiket az orosz influenza-járványt okozó koronavírus OC 43 variánsával szereztünk, ami az orosz influenza-járványt okozta (1889-90-ben világszerte egymillióan haltak meg az Oroszországból indult járványban. Ezt a modern korok első jelentős pandémiájaként tartják számon – a szerk.), azt mutatják, hogy egy-háromévente fertőződünk újra. A fiatalabbak háromévente, az idősebbek évente. Ebből tudjuk, hogyan kell a covid-19 ellen fellépnünk”.

Majd arról is beszélt, hogy a Modernánál egy hagyományos influenza és covid-19 elleni, kombinált oltáson dolgoznak. Ezzel tervei szerint 2023-ban lehetnek kész.

Hatékonyabb a Moderna a Pfizernél?

Szóba került, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a Moderna koronavírus elleni vakcinája hosszabb ideig nyújt védettséget, mint a Pfizeré, annak ellenére, hogy ugyanúgy mRNS-alapú készítményekről van szó. Bancel szerint ennek kézenfekvő oka lehet: mégpedig az, hogy a Moderna egy oltása nagyobb dózisú hatóanyagot juttat be a szervezetbe, mint a Pfizeré. Utóbbiból ugyanis egy vakcinával csak harmadannyi dózist adnak be, mint a Modernából.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója Fotó: World Economic Forum / Flickr

A malőrről

Az NZZ megkérdezte Bancelt a Moderna eddigi legnagyobb hibájáról. Japánba nemrégiben olyan oltásokat szállítottak le, amelyek az utolsó tisztítási folyamaton nem mentek át. Ezt néhányan meg is kapták, mielőtt visszahívták volna a hibásan leszállított dózisokat. Bancel információi szerint azonban komoly baja senkinek nem esett, a legtöbb esetben tapasztalt mellékhatásokon kívül senki nem tapasztalt egy beoltott sem semmit, és ezek sem hozhatóak feltétlenül összefüggésbe a tisztítatlan oltásokkal.

Az oltás biztonságos

Az NZZ arra is rákérdezett, miért olyan biztos Bancel abban, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett Moderna-oltásnak nem lesznek hosszabb távon káros hatásai.

„Két válaszom van erre. Az egyik, hogy mindkét lányom, a feleségem, a szüleim, a testvéreim, az unokaöcséim és unokahúgaim is Moderna-oltást kaptak. 25 éve vagyok aktív az oltásszakmában, és mindig extrém figyelmet fordítottam a biztonságra” – kezdte a magyarázatát, majd tényleg elkezdett szakmázni.

„A beinjekciózott molekulák fele négy órán belül lebomlik a szervezetben, a maradék pedig 48 órával később. Már évekkel ezelőtt megállapították független és ellenőrzött tanulmányok, hogy az mRNS-ünkből semmi nem kerül be a DNS-nukleotidba, ami hosszabb távon káros lehetne.”

Jövőre elfelejthetjük a járványt

Bancel bizakodó a koronavírus-járvány legyőzésével kapcsolatban. Szerinte ha más vakcinafejlesztők elmúlt fél évben mutatott gyártásikapacitás-bővüléséből indulunk ki, 2022 közepére elég oltásnak kell rendelkezésre állnia, hogy világszerte mindenkit be lehessen oltani. Igaz lesz ez a már emlékeztető oltást kapókra is.

Szerinte rövidesen képesek lehetünk az 5-11 éves korosztályt is beoltani, aztán egy további lépésben már féléves kortól adhatóak lesznek a vakcinák. Aki pedig nem oltatja be magát, természetes úton válik immunissá a delta variáns nagyobb fertőzőképessége miatt – az oltatlanok ugyanakkor szerinte a súlyos megbetegedés kockázatát vállalják ezzel magukra.

„Ezzel egy olyan helyzetbe kerülnénk, ami minden más influenzához hasonlít. Mindenki beoltathatja magát, ekkor jó télre számíthat. Ha ezt valaki nem teszi, a betegséget és a kórházba kerülést kockáztatja. Nem szabad elfelejteni, hogy influenzában is tízezrek halnak meg minden évben Európában és az Egyesült Államokban.”

Az utolsó kérdésre, miszerint 2022 második felében már a járvány előtti életünkhöz való visszatéréssel számolhatunk-e, Bancel optimista választ adott, ami a jelenleg romló magyar járványügyi adatok mellett is okot ad a bizakodásra.

„Ahogy most állunk, úgy abból indulok ki, hogy egy éven belül ez fog történni.”

Látványosan romlik a járványhelyzet, kezd besárgulni Magyarország az uniós térképen

Borítókép: Governor Tom Wolf / Wikimedia


Oszd meg!