Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Airbnb

Az Airbnb nem tágít, csakazértis tőzsdére megy

Csak idő kérdése volt, most bejelentették: benyújtották a tőzsdére lépéshez szükséges dokumentációt.

„Azt látjuk, hogy az utazás és az élet közötti határ elmosódni látszik, a világjárvány következtében pedig csak fejlettebb lett az emberi képesség arra, hogy bárhol élni tudjunk” kommentálta a cég az elsődleges részvénykibocsátási szándékát (IPO). A hírről többek között a bbc.com számolt be.

A platformon négy millió szállásadó kínálja a lakását, 86 százalékuk nem az USA-ban. 2019-ben 54 millióan foglaltak szállást az Airbnb-n keresztül, a platform minden foglalás árából részesedést kap. 

A világszerte életbe lépő utazási korlátozások azonban keményen érintették a céget, már augusztusban látszott, hogy nem így tervezték a tőzsdei indulást, de nem tágítanak.

Az alkalmazottak 25 százalékát elbocsátották és két milliárd dollár sürgősségi segélyt igényelt a befektetőitől, hogy túléljék a krízist. 

A cég adatai szerint valamelyest sikerült visszapattanniuk a hosszú távú lakáskiadás növekedésével, de még így is 20 százalékkal csökkent a forgalmuk a tavalyi évhez képest. 2019-ben 4,8 milliárd dolláros bevételt könyveltek el, idén azonban figyelmeztették a befektetőiket, hogy eddig könyvelt majdnem 700 milliós kiesés egy olyan trend, ami valószínűleg a következő évekre is marad. 

Borítókép: Airbnb

Oszd meg!