Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Airbnb

Mélypontján lép tőzsdére az Airbnb, de úgy tűnik, tényleg megteszi

2020 lett volna az Airbnb nagy éve, az év, amikor a 13 éves, 30 milliárd dollárt érő vállalat révbe ér. Ehhez képest idén az USA legnagyobb lakásmegosztó szolgáltatójának értéke felére csökkent, dolgozói 25 százalékát elbocsátotta. Mégis, két év huzavona után most úgy tűnik, még augusztusban tőzsdére lép, komoly nyomás van ugyanis rajta.

Két év után úgy tűnik, tényleg tőzsdére lép az Airbnb, már a papírügyeket intézik, állítja a Wall Street Journal. Ez azt is jelenti, hogy még az idén lehetőség nyílhat a nyilvános tőzsdei részvénykibocsátásra.

Az Airbnb már 2018-ban pedzegette a 2019-es tőzsdei megjelenést, csakhogy mintegy tíz hónapba telt, mire megtalálta az új pénzügyi igazgatót, az Amazon korábbi alelnöke, Dave Stephenson személyében. Mindeközben menő irodaházat épített San Fransiscóban és több száz alkalmazottal pakolta tele, ezzel 113 százalékkal megnövelve kiadásait. Ehhez képes főleg nem jött jól tavaly év végén a botrány, amikor egy, az oldalon közvetített lakásban egy házibulis lövöldözés következtében öten meghaltak. Az ezt követő biztonsági intézkedések 5,3 milliárd dollárjába kerültek a vállalatnak.

2020 márciusára úgy tűnt, végre minden újra adott az IPO-ra, de közbejött a koronavírus-járvány, és a rövidtávú lakáskiadás piaca ezzel felszállt egy hullámvasútra. Minthogy az utazások száma a vírusveszély miatt jelentősen csökkent, illetve rövidebb belföldi utakra korlátozódott, az Airbnb igazi hátraarcot nyomott forgalmában.

Az alapító-CEO Brian Chesky a tavalyi 4,8 milliárd dolláros árbevétel után erre az évre a felével számol.

Jelenleg részben az motiválja őket a 2020-as IPO-ra, hogy munkavállalóik korábbi részvényjuttatásai lejárnak és értéktelenné válnak. A WSJ úgy tudja, Chesky az utóbbi időben személyes beszélgetések alatt ígérte meg dolgozóinak, hogy ez nem fog bekövetkezni.

A tőzsdére lépést a Morgan Stanley és a Goldman Sachs is segíti. A lap cikkében megjegyzi: valószínűbb, hogy a társaság újraírta a terveit, és már nemcsak az a célja, hogy meglévő részvényeit tőzsdére vigye, hanem hogy új papírok kibocsátásával pénzhez jusson.

Borítókép: Egy éjszakára Airbnb-sített Louvre piramis Párizsban 2019. áprilisban (Fotó: Airbnb)

Oszd meg!