Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Musk támogatja az atomenergiát, és nem érti az ellenzőit

Szerinte a már meglévő és biztonságosan működő reaktorokat kár lenne leállítani.

Elon Musk egyáltalán nem ellenzi az atomenergia békés felhasználását, és meglepi, hogy a közvélemény egy része atomenergia-ellenes.

„Nem azt mondom, hogy egy rakás új atomerőművet kellene építenünk, de azt sem gondolom, hogy be kellene zárnunk a most biztonságosan működőket” – fogalmazott kedden a Business Insider szerint a Los Angeles-i Code Conference-en.

A Tesla technokirálya kiemelte a németek Energiewendének, vagyis energiafordulatnak nevezett, a fukusimai atomerőmű 2011-es balesete után megalkotott stratégiáját, amely az atomerőművek leállítását tűzte ki célul. Musk egy tanulmányra hivatkozva rámutatott: a német politika ezzel csak azt érte el, hogy a szénerőművek kezdtek el több áramot termelni, ami azóta becslések szerint 1100 ember halálához vezetett a légszennyezettség növekedése miatt.

Fotó: J. Emilio Flores/Corbis / Getty Images

Belefért a reklám

Musk az atomenergiával kapcsolatos fejtegetésébe azután kezdett, hogy megkérdezték tőle, mit gondol arról, hogy az energiaszükségletek növekedése az elektromos autók elterjedésével kéz a kézben jár. A dél-afrikai milliárdos hozzátette, hogy bár támogatja az atomenergiát, a növekvő energiaszükséglet jórészt függeni fogn „nagy, fenntartható energiatermelők fejlesztésétől, főleg szél- és naperőművekétől”.

Szerinte a nagy energiatermelő üzemeknek növelniük kell a kapacitásukat, de tudomásul kell venni, hogy véges mennyiségű energiát képesek eljuttatni az otthonokba. Ezért aztán a Tesla Energynek is csapott egy kis reklámot, amely az otthoni áramtermelést teszi lehetővé házakra épített panelekkel.

„Fontosnak tartom, hogy a megoldás egy részének az otthoni energiatermelésből kell származnia” – mondta.

Borítókép: Heisenbergmedia / Wikimedia

Oszd meg!