Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újraindul az Ever Given a kártérítési hercehurca után

Megegyezés született az Ever Given konténerhajó kártérítési ügyében, így várhatóan ezen a héten szerdán elengedik az egyiptomi hatóságok a március óta a Szuezi csatornánál veszteglő óriáshajót.

A panamai zászló alatt hajózó, több mint 400 méter hosszú, 200 ezer tonnás Ever Given 20 ezer konténeres rakományával még márciusban fordult keresztül a Szuezi-csatornában, mert túllépte a megengedett hajózási sebességet. Csaknem egy hétig vesztegelt, mire sikerült kiszabadítani, de a kártérítési viták miatt még június elején is a csatorna közelében kellett maradnia a hajónak, nem engedték el az egyiptomi hatóságok. Nem csoda, hogy eddig tartott, mire pont került a kártérítési vita végére,

Egyiptom ugyanis 12-15 millió dolláros bevételtől esett el naponta, amíg az Ever Given balesete blokkolta a kulcsfontosságú hajózási útvonalnak számító Szuezi-csatornát.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be most arról, hogy az egyiptomi hatóságok szerdán elengedik a hajót, miután előzetesen megegyeztek a tulajdonosokkal , az erről szóló egyezséget is szerdán írják alá. Azt egyelőre még nem tudni, mekkora a pontos kártérítési összeg, de a csatornát felügyelő egyiptomi hatóság vezetője Oszama Rabi már előzetes megállapodásról beszélt.

A korábbi hírekből az tudható, hogy a Szuezi-csatorna felügyelete (SCA) eleinte 916 millió dolláros kártérítést követelt a hajó japán tulajdonosától, a Shoei Kisentől.

Azóta lejjebb adta a hatóság az igényeit, és már 550 millió dollárral is megelégedne, amiben 200 millió dollárt a hajó elengedésének költsége tenne ki.

A pontos összegről valószínűleg szerdán lehet majd többet megtudni.

Borítókép: Robert Schwemmer / Wikimedia

Oszd meg!