Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Aranyérmes Lőrincz Tamás birkózó a tokiói olimpián

Lőrincz Tamás 77 kilogrammos súlycsoportban 2:1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, ezzel életében először olimpiai bajnok lett.

A magyar birkózó 2012-ben, Londonban elveszítette a finálét, vagyis további kilenc évig küzdött a sportág koronájáért. Lőrincz Tamás olimpiai bajnok sportolót utoljára láthattuk világversenyen, a megnyert döntővel feltette a koronát aktív sportpályafutására.

A világ- és Európa-bajnok magyar birkózó egyből a negyeddöntőben kezdte a versenyt (nyolcaddöntős ellenfele visszalépett), a japán Jakubu Sohei legyőzése után az elődöntőben pedig a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraeit múlta felül.

Siker és járadék

A magyar állam Aranyérem 50 millió forint Ezüstérem 35,7 millió forinttal díjaz minden olimpiai aranyérmet nyert sportolót, ami kimagasló nemzetközi összevetésben is.

Ezen felül életjáradékra is jogosult Lőrincz Tamás: a KSH által meghatározott éves átlagbért kapják havonta az aranyérmes sportolók (illetve özvegyeik), az átlagbér idei utolsó szintje bruttó 411 ezer forint volt. Ennek az összegnek a 70 százalékára jogosultak az ezüst, 50 százalékára a bronzérmesek. Lőrincz a londoni ezüstérme miatt két járadékra lesz jogosult.

A sportolók sikereit a világ nagyon eltérően árazza be. A Forbes idén júliusban közzétett legértékesebb sportolói listáján mindössze egyetlen atléta, a gátfutó Baji Balázs szerepelt a 21. helyen, a fennmaradó 24 pozícióban viszont kiemelt állami finanszíroású látványsportágak képviselői kaptak helyet. (A listán a sporteredmény mellett a sportoló médiajelenléte és a hirdetési potenciálja a döntő, vagyis hogy a közvélemény mennyire foglalkozik vele, ezt felkért szakértők mérlegelik.)

A most aranyérmet nyert birkózó világ- és Európa-bajnok Lőrinc Tamás bár a sportág korszakot meghatározó alakja, mégis egy olimpiai döntő kellett ahhoz, hogy címlapokon méltassa eredményeit az ország.

Kiemelt kép:  MTI/Vasvári Tamás

Oszd meg!