Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Hosszú Katinka úszik a budapesti vizes világbanokságon. Fotó: FINA BUDAPEST 2017

Négyszer annyit ér a magyar aranyérem, mint az amerikai, a svédek viszont nem fizetnek semmit – mennyi jár a győzelemért?

Az olimpiai aranyérem az eddigi 35 millió forint helyett 50 millió forintot ér majd, de az egyéb helyezésekért járó pénzjutalmakon is emeltek a korábbiakhoz képest. A Swimswam úszó szakportál gyűjtése szerint ezzel Magyarország a kilencedik legnagyvonalúbb ország.

Tavaly decemberben írta alá a magyar kormány az új versenyzői pénzjutalmakat, és megemelte az olimpiai bajnokok és helyezettek állami jutalmának mértékét. 

A versenyzői díjak a nyári és téli olimpiák esetében:

  • Aranyérem 50 millió forint
  • Ezüstérem 35,7 millió forint
  • Bronzérem 28,5 millió forint
  • IV. helyezés 21,5 millió forint

A nyolcadik helyezetteknek is jár a jutalom, ők 2,8 millió forint állami díjazást kapnak. Az emelés jelentős, az aranyéremért eddig 35 millió, az ezüstéremért 25 millió, a bronzéremért 20 millió forint járt. Módosult a paralimpikonokok díjazása is, ők önálló jutalmazási listát kapnak a nyári és téli játékok idején, a legjobb 17,5 millió forintot kap.

A magyar arany négyszer annyit ér, mint az amerikai

Az amatőr versenynek indult olimpia nem minden országban jár vaskos pénzjutalommal. Az Egyesült Királyság, Norvégia és a svédek nem fizetnek semmit a dicsőségért. Szingapúr a másik szélsőség, ott 756 ezer amerikai dollár (körülbelül 227 millió forint) jutalmat kap a legjobb. A második legbőkezűbb Indonézia (744 ezer dollár), míg a harmadik Hongkong (644 ezer dollár.)

olimpia_díj_forrás:swimswam_forbes

Olimpiai díjazás országonként (pénznem: amerikai dollár) // forrás: Swimswam

Az európai országok közül az olasz nyertesek járnak a legjobban, nekik 180 ezer euró (közel 65 millió forint) jár győzelem esetén. A legtöbb érem jó eséllyel az amerikaiaké lesz, ahol most 37,5 ezer dollár (11 millió forint) az aranyérmesek jutalma.

A 2021-es olimpia holnap indul, rengeteg kritika kereszttüzében. A lakosság tiltakozik, egyre több a fertőzött, és egyre kevesebb a szponzor. A WHO elnöke szerint ugyanakkor fontos, hogy a világversenyt megtartsák.

Nem a zéró fertőzésszám, az esetek gyors felismerése a kulcs – a WHO elnöke megtartaná az olimpiát

A kiemelt képen: Hosszú Katinka úszik a budapesti vizes világbajnokságon // fotó: FINA BUDAPEST 2017

 


Oszd meg!