Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Apró Anna: Nem döntés vagy kedv kérdése volt, hogy átvegyük a céget

Hirtelen kellett átvennie a családi céget, egy ország ismerte meg Cápaként. Apró Anna határozott üzletasszony és vidám kislány egy személyben – vendégünk lesz október negyedikén a Forbes Flow-n is.

„Most hirtelen nagyon sok cégem lett. Egyelőre még nem tudtam új munkarendet kialakítani, hogy külön kezelhessem a műsorban történt befektetéseket és a korábbiakat, ami már hozza is a pénzt. Ez most nagyon kaotikus, intenzív és megterhelő időszak” – mondta a Forbesnak áprilisban, akkoriban ért véget a Cápák között, az RTL Klub üzleti show-ja, ahol a nézők szeme láttára találnak egymásra vállalkozók és befektetők.

Törökország, Kína, Tajvan, római jog

Apró Annával, a cápák egyetlen női tagjával egy Paulay Ede utcai stúdióban beszélgetünk, rögtön a 30/30 lista portréfotózása után. A kamerák előtt rutinosan és magától értetődő természetességgel mozog, de ez nem a forgatásoknak, hanem több mint 10 évvel ezelőtti modellkarrierjének köszönhető. 18 évesen még ügyvédnek készült, fel is vették az ELTE jogi karára („hogy legyen dr. a nevem előtt”), de rögtön halasztott is egy évet, és aláírt egy ötéves szerződést a Face Model Managementtel. A modellkedés nem csak pénzkereseti lehetőséget jelentett, rengeteg utazással is járt Törökországba, Kínába, vagy épp Tajvanra.

A fizetésére nem panaszkodhatott: első munkája egy hajreklám volt, ezért félmillió forintot (és három méter póthajat) kapott, az ázsiai katalóguspiacon napi 12 óra munkáért körülbelül 130 ezer forintot keresett.

Két év után a modellkedést felváltotta a római jog, az alkotmányjog és a latin nyelv világa, de a sors végül úgy hozta, hogy nem lett belőle ügyvéd: 2012-ben édesapja váratlan halála után ugyanis a családi cégbirodalom Anna és édesanyja, Ágnes nyakába szakadt. Apró Dezső után tíz céget örököltek, ezek közül a legnagyobb a 2017-ben közel egymilliárd forintos árbevételű egészségügyi vállalat, a Cor-a Zrt., ami 24 órás, invazív kardiológiai ellátást nyújt egy szolnoki kórházban. „Nem döntés vagy kedv kérdése volt, hogy átvegyük. A különböző üzemeltetési jogok mind a családom nevéhez fűződtek, nem lehetett volna dolgozni a laborban, ha nem visszük tovább a munkát. Ha jön egy akut infarktus, azt szabályosan kell tudni kezelni, de ha nincs engedélyed, ezt nem teheted meg. Napok alatt kellett helyreállítanunk a szerződéseket és a jogi rendszert.”

A legcápább cápa

Évekig tartott, mire mindent elrendeztek a cégbirodalom körül, ma a szerepek már egyértelműen leosztottak. A Cor-a Zrt. vezérigazgatója Anna édesanyja: alapvetően ő vezeti a céget, Anna pedig a háttérből irányít, tulajdonosként szükség esetén irányokat jelöl ki és stratégiát épít. „Nem hinném, hogy valaha nagyon közkedvelt vezető tudnék lenni, aki ért az emberekhez – mondja. – Engem más érdekel. Édesanyám tanárnő volt, ő emberközpontú.

Én pénzközpontú vagyok.”

Valószínűleg ez terelte Annát másik munkahelye, az OXO Holdings felé. Na meg persze a jó sztorikhoz elengedhetetlen véletlenek. 2016-ban rendszeresen rendelt hozzávalókat egy alapanyag-házhozszállító startuptól. Egy alkalommal fizetési ügyben felhívták az ügyfélszolgálattól, és a beszélgetés végén Anna azzal jelezte az elégedettségét, hogy viccesen megkérdezte, nem keresnek-e befektetőt, mert ha igen, szóljanak, beszállna. Akkor megmaradtak a poénkodás szintjén, fél év múlva viszont megkeresték, végül ez a tárgyalássorozat vezette el Oszkó Péterhez és az OXO-hoz. Az ehhez szükséges vagyont az addig megkeresett osztalékok egy része adta, az, hogy pontosan mekkora összegről van szó, üzleti titok. Alapvetően a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a design és a technológia területére fókuszál, befektetett például a szarvasmarhák súlyának mérésére alkalmas mobilappot fejlesztő Agroninjába, és egyik kedvenceként említi az önellátó ökoházakat tervező Noah House-t is.

„Anna az egyik legcápább cápa – mondja egyik Cápák közöttes befektetőtársa, Balogh Péter. – Érdekes egyvelege a mindennek örülni tudó kislánynak, a femme fatale-nak és az elszánt üzletasszonynak, aki jó üzletet akar kötni. Izgalomba hozza a profit lehetősége, a pénzre tisztelettel vegyes szeretettel néz.”

„Nagyon érti a startupvilágot, tisztában van azzal, hogyan érdemes játszani ebben a világban – mondja Annáról másik zsűritársa, Fehér Gyula, a Ustream egyik alapítója. – Nem tűnik olyannak, akit félteni kell.”

Jegyek még korlátozott számban kaphatóak a Flow-ra.

A cikk eredetileg a nyomtatott Forbes magazin 2019. májusi számában jelent meg. 

Borítókép: a Brain Bar Balstoff zsűrije, középen Apró Anna / Fotó: Brain Bar

A cápák a show kedvéért vagy karitatív jelleggel nem fektettek be – Interjú az RTL Klub kreatív producerével

Ez kőkemény üzlet. A cápák üzletelnek, mi meg nézhetjük – biznisz főműsoridőben


"Minden szakma a laikusok elleni összeesküvés."