Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

amazon_astro_forrás:amazon_robot

Jön az Amazon háztartási robotja – ezeket tudja 310 ezer forintért

Ellenőriz, riaszt és még beatboxolni is tud – az Amazon szerint az Astra nevű házi robot jóval több, mint egy kerekeken guruló Alexa. 

Az Alexa intelligens otthoni technológiájával távvezérelt robotja a cég szerint sok mindenre jó: ellenőrzi házi kedvenceinket, a rokonságot és egyáltalán azt, hogy minden rendben van-e otthon. Astra gyakorlatilag egy robot járőr, ami értesítést küld a tulajdonosának, ha valami szokatlant észlel – írja a BBC. (Az Alexa, a Jeff Bezos által alapított Amazon virtuális asszisztens technológiája.)

Az Amazon nem aggódja túl az adatvédelmet

Több mint egy kerekeken guruló Alexa – kommunikálja a cég a robotról, amit programozható személyiségjegyekkel és mozgásfunkciókkal lehet egyedire szabni. Ott van például a beatbox funkció: ilyenkor a robot rappereket megszégyenítő módon mozgatja a fejét a hip-hop ütemekre, de az Amazon szerint a 999,99 dollárt (körülbelül 310 ezer forint) kóstáló robot az időseknek is nagy segítséget nyújthat.

Persze, számos adatvédelmi aggály kíséri a robotot, a cég azonban nyugalomra int.

Astron beállítható a ne zavarj funkció, valamint az is, hogy bizonyos területekre ne menjen. A kamerákat és a mikrofonokat szintén ki lehet rajta kapcsolni – bár így a mozgásképességét is elveszíti. 

A robot fel van szerelve egy kihúzható periszkópos kamerával is, ami a fejéből tud kiugrani. Ez olyan esetekre jó, mint mikor a robot azt ellenőrzi, hogy a tulajdonosa nem hagyta-e bekapcsolva a főzőlapot, miután elhagyta a házat.

Az Amazon már a robotika piacából is kiharapna egy szeletet

Ben Wood, a CCS Insight vezető elemzője a BBC-nek azt mondta, hogy az Astro merész lépés az Amazon részéről, de ugyanakkor logikus, hiszen szakértelmük hozzájárulhat ahhoz, hogy a robotok még inkább beilleszkedjenek a fogyasztók mindennapi életébe. Hozzátette, hogy ellentétben riválisaival az Amazon hajlandó a lakosságnak is hajlandó kísérleti termékeket forgalmazni.

Az elemző szerint az, hogy az Amazon olyan termékeket kínál, amikről csak a tudományos-fantasztikus regényekben olvashattunk, innovatív vállalatként pozicionálja a céget a fogyasztók és a befektetők szemében.

Az Amazon bejelentése szerint a robot az év végén kerül forgalomba, azonban kizárólag csak az Egyesült Államokban lesz elérhető. A bevezető ár után a robotot a későbbiekben 1449,99 dollárért (445 ezer forint) árulják majd. Wood úgy véli, a robotot percek alatt elkapkodják, amint elérhetővé válik az amerikai piacon.

Nem ez az első tech furcsaság az Amazon történetében

A cég ismert arról, hogy időnként szokatlan intelligens otthoni technológiákkal rukkol elő, elég csak az Alexa által vezérelt mikrohullámú sütőre gondolni 2018-ból. Tavaly belengették az Always Home Cam tervét is, ami egy olyan beltéri riasztó drón, ami az otthoni biztonságot szolgálja. A cég végül nem hozta forgalomba a terméket, de kedden közölték, hogy korlátozottan elérhetővé teszik a házi drónt.

Az újdonságok közül itt van az Amazon Glow is, ami egy olyan videóhívó eszköz, ami képes kivetíteni egy interaktív érintőképernyőt a padlóra vagy az asztalra. Az ötlet lényege, hogy lekösse a gyerekeket egy hosszú videóhívás során, és közben játszhatnak vagy rajzolhatnak a vetített képernyőn.

A másik oldalon lévők a táblagépes alkalmazáson keresztül kölcsönhatásba léphetnek a vetítéssel. Az Amazon szerint a gyerekek beolvashatják kedvenc játékaikat, amit kirakós játékká alakíthatnak át.

Kiemelt kép: Az Astro nevű házi robot // fotó: Amazon

Oszd meg!