Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers

Áldását adta a hatóság a baromfikirály üzletére, magyar kézben a Sága

A Bárány család érdekeltségébe tartozó Master Good korábban azt mondta magáról, a hazai csirketermelés- és feldolgozás több mint 40 százalékát adja, ami igaz is. A magyar piaci részarányuk ugyanakkor mégsem ekkora, mert ebből jut exportra is. A GVH-val sikerült ezt tisztázni.

A legnagyobb magyar baromfifeldolgozó, a nemrég Vietnámban is üzemet nyitó Master Good tavaly év végén vásárolta fel az addig angol kézben lévő Sága Foods Élelmiszeripari Zrt-t, majd ezt közleményben be is jelentette. A bejelentés alapján ugyanakkor vizsgálatot indított a Gazdasági Veresenyhivatal (GVH), mely korábban jóváhagyta a felvásárlást.

Ifj. Bárány László, a Master Good vezetője. Fotó: Orbital Strangers
Ifj. Bárány László, a Master Good vezetője. Fotó: Orbital Strangers

A hatóság most azt közölte a Forbes.hu-val, hogy a vizsgálat tisztázta, hogy a médiában megjelent adatok a fúzió szempontjából nem relevánsak, ezért a hatóság megszüntette az eljárást.

Mint írják, a Master Good 2020. január 13-án a Magyar Távirati Irodának (MTI) eljuttatott sajtóközleményben foglaltak szerint a cégcsoport a magyarországi csirketermelés- és feldolgozás több mint 40 százalékát adja, továbbá a sajtóközlemény a Sága Foods Zrt.-re Magyarország piacvezető feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalataként utalt. Ezek az adatok azonban nem egyeztek az összefonódás-bejelentés során GVH-val közölt adatokkal.

Az ellentmondások tisztázására indított versenyfelügyeleti eljárás során a GVH megállapította, hogy sajtóközleményben megjelölt, 40%-os piaci részesedésre vonatkozó adat az exportra kerülő, a magyar piacra nem jutó termékmennyiségét is magába foglalta.

Így a közlemény nem a magyar piaci realitást tükrözte, amelynek egyébként megfelelő adatokat közölt a cég az összefonódás-bejelentésben.

A Sága piaci szerepével kapcsolatban az eljárásban feltártak egyértelműsítették, hogy a cég a releváns piaci értelemben valójában nem tekinthető piacvezetőnek.

A GVH szerint a Master Good piaci részesedésére, illetve a Sága piacvezető szerepére vonatkozó, nyilvánosság felé közölt állítások tehát nem tükrözték a piaci realitásokat, ugyanakkor ennek értékelésére a hatóság eljárásában nem volt mód. A Versenyhivatal ezért megszüntette az eljárást.

Oszd meg!