A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers
Fotó: A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers
Üzlet

Vizsgálódik a hivatal a baromfikirály legújabb üzletének bejelentése után

Forbes
2020. január 15. 3 perc olvasás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a felek bejelentése alapján 2019. decemberében hatósági bizonyítvánnyal tudomásul vette, hogy a Master Good Kft. megszerzi a Sága Foods Élelmiszeripari Zrt. részvényeinek 100%-át eddigi tulajdonosaitól, a Bernard Matthews BV-től és a Bernard Matthew Foods Ltd-től. Az elmúlt napokban a sajtóban napvilágot látott, felektől származó piaci adatok azonban nem egyeznek az összefonódás-bejelentés során a hatósággal közölt adatokkal, ezért a GVH az eltérések tisztázása érdekében hivatalból eljárást indított – tudatta szerkesztőségünkkel a hatóság. A felvásárlásról korábban a Forbes is beszámolt.

A Master Good Kft., mely elsősorban primer baromfi-feldolgozással, kisebb részben pedig továbbfeldolgozással foglalkozik, decemberben jelentette be összefonódását a GVH-nál a feldolgozott baromfitermékeket gyártó Sága Foods Zrt.-vel. Az összefonódás-bejelentésben szolgáltatott adatok alapján a GVH 2019. december 18-án hatósági bizonyítványt adott ki a tranzakcióról, mivel a benyújtott piacméret- és piaci részesedés adatok alapján elvethető volt a káros versenyhatások lehetősége, így nem merült fel versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény.

A Master Good az összefonódásról 2020. január 13-án tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát (MTI). Az MTI-nek eljuttatott sajtóközlemény szerint a cégcsoport a magyarországi csirketermelés- és feldolgozás több mint 40 százalékát adja, továbbá a sajtóközlemény a SáGa Foods Zrt.-re, mint „Magyarország piacvezető, feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalatára” utalt.

A GVH észlelte, hogy a sajtóközleményben szereplő állítások eltérnek az összefonódás bejelentése során a hatóság számára benyújtott adatoktól, így – mint a hatóság fogalmaz – a feltételezhetően félrevezető közlés miatt eljárást indított a két vállalkozással szemben.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások jogsértést követtek volna el.

A megindított eljárás célja annak tisztázása, hogy a vállalkozások félrevezető adatokat szolgáltatattak-e az összefonódás bejelentésével kapcsolatos eljárásban. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hatvan nap.

Ha az ellentmondás tisztázásra kerül, akkor a vizsgálat megszüntethető, ellenkező esetben a GVH visszavonhatja az összefonódás tudomásul vételét megerősítő hatósági bizonyítványt.

Borítókép: A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers