Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nemrég nyitottak Vietnámban, hogyan érinti a vírus a baromfikirály cégét?

Tavaly ősszel nyitotta meg vietnámi üzemét Magyarország tizenegyedik legértékesebb magyar kézben lévő vállalata, a Master Good, akkor azonban még nem számíthattak arra, hogy néhány hónap múlva egy rohamtempóban terjedő járvány leállítja az életet Ázsia több régiójában. Ifjabb Bárány Lászlót, a Master Good ügyvezető igazgatóját kérdeztük arról, mennyire érinti a cég működését a koronavírus terjedése.

Bárány László válaszában azt írja, a koronavírus a Master Good európai színterén nincs rájuk hatással, a vietnámi üzemüket viszont már annál jobban érinti.

„A koronavírus miatt zárva van az összes iskola és közintézmény, amelyek komoly felvevőpiacot jelentenek, emiatt a kereslet drámaian lecsökkent. Ennek következménye lett, hogy a vágócsirke ára annyi, vagy kevesebb, mint a naposcsibe ára. A termelők nem telepítenek egy ennyire nyilvánvalóan veszteséges gazdasági környezetben.” Mint írja, Kínában, főleg Vuhan környékén ugyanez a helyzet: „Ott hetente 50 millió csirkét nem telepítenek le. Vietnámban jövő héttől valószínűleg újraindulnak az iskolák és közintézmények, így a fogyás is visszatérhet a szokásos mértékre. A le nem telepített csirkék (és itt Kína és Vietnám viszonylatában több 100 millióról kell, hogy beszéljünk) viszont egy bő hónap múlva hiányozni fognak majd a piacról, ami valószínűleg a térségben a friss csirkék esetében árrobbanáshoz fog vezetni.”

A többek között a magyar McDonald’s-okba is szállító Master Good tavaly ősszel nyitotta meg első külföldi üzemét a Vietnám északi részén, Hanoi mellett fekvő Thanh Hoa tartományban.

Az MTI beszámolója szerint 12 millió eurót, azaz közel 4 milliárd forintot költöttek a beruházásra, eleinte 20 millió csirkét fognak feldolgozni, amit később 40 millióra emelhetnek.

Tavaly őszi becslésünk alapján a Master Good a legnagyobb magyarországi családi vállalkozások listáján a hatodik, a tisztán magyar tulajdonban lévő cégek közül a tizenegyedik; a cégcsoport (a Master Good Kft. és a Baromfi-Coop Kft.) értékét 87,6 milliárd forintra becsültük.

A borítóképen ifj. Bárány László látható // Fotó: Orbital Strangers

 

“Fiam, soha ne ígérd meg egy angol lánynak, hogy elveszed feleségül, hacsak nem gondolod komolyan. Ők elhiszik.”

báró Gelsey Henrik, báró Gelsey Vilmosnak 1942-ben