Ingatlan - Verőczi Zoltán / Wikimedia
rövid hír

Rossz hír az albérletkeresőknek, rekordokat döntögetnek a bérleti díjak

Forbes
2022. április 27. 3 perc olvasás

Az országos kereslet rekordokat döntöget és a fővárosi árak sem tesznek másképp. Van, ahol 23 százalékos volt a drágulás.

Márciusban folytatódott a drágulás az albérletpiacon, derül ki az Ingatlan.com és a KSH közös lakbérindexéből. A Forbes.hu-nak eljuttatott közlemény szerint

  • Az átlagos bérleti díj márciusban Budapesten 2,9 százalékkal nőtt februárhoz képest, országos szinten pedig 2,3 százalékos volt a drágulás.
  • A bérletidíj-emelkedésben szerepet játszott, hogy márciusban még sosem volt ekkora kereslet a kiadó lakások iránt. Az albérletek iránt érdeklődők száma tavaly márciushoz képest 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához viszonyítva pedig 14 százalékkal nőtt.
  • A fővárosban rekordszintű 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj április közepén, szemben az idén februári 160 ezer és az egy évvel korábbi 130 ezer forinttal. A legolcsóbb városrész a XXI. kerület a maga 125 ezer forintos átlagos bérleti díjával, a legdrágább pedig az V. kerület 250 ezres árszinttel.
  • A megyeszékhelyek közül Veszprémben kínálják a legmagasabb áron a kiadó lakásokat a tulajdonosok, havonta 150 ezer forintért. Továbbra is az élbolyhoz tartozik többek között Győr, Tatabánya és Székesfehérvár is.

Forrás: ingatlan.com

Nagy szám: 23 százalék

Országosan 2,3, Budapesten 2,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak februárhoz képest, éves összevetésben pedig 18,2 és 19 százalékos volt a drágulás.

Budapesten a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű az emelkedés, itt 23 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

Legdrágább kerületek

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy áprilisban a kínálati piacon tovább nőttek az árak. Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban.

A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület 250 ezer forintos összeggel. További három kerület – az I., a II. és a XII. – tartozik még a 200 ezres kategóriába. A legolcsóbban Budapesten belül a XXI. kerületben lehet lakást bérelni, ehhez havonta 125 ezer forintra van szükség.

A megyeszékhelyek kínálati piacát nézve kiderül, hogy április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130-150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak. Szegeden, Pécsen és Debrecenben pedig 115-120 ezer forintot szeretnének kapni a tulajdonosok egy-egy hónapra.

Forrás: ingatlan.com

Mi lesz, ha még az egyetemisták is megérkeznek?

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint egyelőre korai megmondani, hogy mennyire lesz tartós a keresletnövekedés a kiadó lakások iránt. Az ingatlan.com szakértője szerint az emelkedő lakáshitel-kamatok miatt középtávon növekedhet azoknak a száma, akik az albérletpiacon oldják meg a lakhatásukat. A mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatóak.

Borítókép: Verőczi Zoltán / Wikimedia