rövid hír

200 dollárt ad beoltott dolgozóinak az Alaska Airlines

Forbes
2021. szeptember 03. 2 perc olvasás

Kétszáz dollárt, azaz kb. 57 ezer forintot ad azoknak a munkavállalóinak az Alaska Airlines, akik október 15-ig bemutatják covid oltási dokumentumaikat – írja a CNBC. A légitársaság korábban az oltás kötelezővé tételét is fontolóra vette.

Nem lesz kötelező az oltás az Alaska Airlines-nál, helyette inkább pozitív megerősítéssel ösztönzik arra a munkavállalóikat, hogy vegyék fel a koronavírus elleni oltásukat.

A vállalatnál 200 dollár (57 ezer forint) bónusz üti a markát azoknak a munkavállalóknak, akik be lettek oltva.

Ez nagyjából 3 millió dolláros (880 millió forint) költséget jelenthet a légitársaságnak: húszezres munkavállalói állományuk nagyjából háromnegyede oltott. A bónusszal a maradék ötezer dolgozót akarják ösztönözni az oltás beadására, miután úgy döntöttek, hogy az oltást nem fogják előírni.

Nem lesz azonban könnyű élete a nem beoltottaknak: 

Folyamatos teszteléssel kell igazolniuk, hogy nem fertőzőek, megbetegedés vagy a vírussal való érintkezés esetén saját betegszabadságukat kell felhasználniuk.

Emellett az oltatlan dolgzóknak „vakcina edukációs programban” is részt kell venniük. Az új belépőknek pedig már kötelező az oltás.

Változó a – járvány által talán legsúlyosabban súlytott – iparág megítélése a szabályozással kapcsolatban: az United Airlines mind a 68 ezer munkavállalójának előírta a kötelező oltást (vallási vagy bizonyított egészségügyi okok kivételével), a Delta pedig a negatív megerősítésben hisz: 200 dollárt vesz el biztosítási pótdíjként az oltatlan dolgozóitól. 

Borítókép: SkyGoNews