Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Adják-veszik a magyar cégeket, de 250 millió dollár felett költött az OTP is

A magyarországi akvizíciós piac becsült mérete 2017-ben elérte a 4 milliárd dolláros értéket. Ez mintegy 150 százalékos emelkedés az azt megelőző évhez képest – derült ki az EY által összeállított M&A Barométer felmérésből. Az ügyletek száma 21 százalékkal 133-ra nőtt a 2016-os évhez képest, a legsikeresebb évet zárva 2010 óta. 

Folytatódott az év első felében tapasztalt ingatlanpiaci fellendülés és az előzetes várakozásokat igazolva 2017-ben az ingatlanpiaci szektor volt a legaktívabb lezárt ügyletek tekintetében.

Vonzza a befektetőket a magyar ingatlanpiac

A 2016-ban 12 lezárt tranzakció után tavaly 27-re növekedett az ügyletek száma. Az EY M&A Barométere minden évben összesíti az elmúlt időszakban lezárult, nyilvános hazai tranzakciókat. A tavalyi évben

mind a nyilvánosságra hozott tranzakciók száma, mind a felvásárlási és összeolvadási piac teljes értéke növekedést mutatott az azt megelőző évhez képest, amely elérte a 4 milliárd dollárt.

Ebben az időszakban a piac mérete 150 százalékkal bővült, mely a 100 millió dollár alatti tranzakciók átlagos értékében megfigyelhető jelentős emelkedésnek köszönhető – az ingatlanpiaci tranzakciók kimagasló értékelés mellett mentek végbe.

Ez azt mutatja, hogy Magyarország a közép-kelet európai régió ingatlanpiacának egyik legaktívabb szereplője lett és egyre több régiós és hazai befektető fordul Magyarország felé a szektorban. “Külön érdekesség, hogy a tavalyi évhez képest tovább emelkedett a magyar piaci szereplők részaránya a vevői oldalon. Amíg 2016-ban a helyi tranzakciók aránya 54% volt – ahol mind a céltársaság, mind a vevő hazai vállalat volt -, addig tavaly már 63 százalék volt ez az arány.” – emelte ki Dezse Margaret, az EY Tranzakciós üzletágának vezető partnere.

A 2017-es évben 327 millió dolláros értékével a budapesti Aréna Pláza bevásárlóközpont felvásárlása volt a legnagyobb értékű tranzakció. Szintén jelentős, 100 millió dollár fölötti ügylet volt az Invitel Zrt. megvásárlása. A magyar vállalatért a kínai China-CEE Investment Cooperation Fund mintegy 215 millió dollárnyi összeget fizetett. Tavaly a nagyobb értékű akvizíciók mellett a 100 millió dollár alatti értékű tranzakciók száma és értéke is meghaladta a 2016-os évi értékeket, melynek köszönhetően szignifikáns növekedést tapasztalhattunk az előző évekhez képest mind a piac méretében, mind a lezárt tranzakciók számában.

Több mint 250 millió dollárt költött az OTP

Annak ellenére, hogy a legnagyobb ügyletek kivétel nélkül külföldi vállalatok és magyar cégek között mentek végbe, 2017-ben az előző évekhez hasonlóan a magyar piacon a hazai tranzakciók maradtak fölényben. A Magyarországra irányuló tranzakciók (külföldi felvásárló vagy befektető) az összes ügylet 28 százalékát tették ki, ezek közül az Egyesült Királyság (6), Ausztria és Csehország (5-5), az USA (4), valamint Németország (3) vállalatai voltak a legaktívabbak. A tizenkettő külföldre irányuló tranzakció mind a céltársaság lokációját, mind tevékenységi körét tekintve változatos képet mutat.

A legjelentősebb, 100 millió dollár fölötti tranzakciók között a világ milliárdosai közé bekerült Csányi Sándor vezette OTP Romániában és Szerbiában történő akvizíciós terjeszkedései említendők. A magyar pénzintézet 148 millió dollárt fizetett a szerb Vojvodjanska Bankában és az NBG Leasingben fennálló 100 százalékos tulajdonszerzésért és 117 millió dollárért szerezte meg a román Banca Româneascăt.

A pénzügyi befektetők továbbra is kisebbségben vannak a stratégiai felvásárlókhoz képest, bár arányuk kis mértékben, megközelítőleg 4 százalékponttal emelkedett az elmúlt évhez képest.

Oszd meg!