Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányi újra a világ leggazdagabbjai között, több meglepetés is a Forbes-listán

A Forbes kiadta friss listáját a világ milliárdosairól: ezen 1999. helyen találjuk Csányi Sándort, a leggazdagabb magyart. A magyar Forbes becslését elfogadva, az amerikai kollégák 1,14 milliárd dolláros vagyonnal szerepeltették a listán az OTP elnök-vezérigazgatóját. Új ember a világ leggazdagabbja és meglepetés a legvagyonosabb európai személye is. 

Az elmúlt hónapokban többkörös egyeztetést folytatott a magyar Forbes szerkesztősége az amerikai anyalap munkatársaival, ennek eredményeként került vissza Csányi Sándor 2016 után újra a Forbes nemzetközi listájára: 1,14 milliárd dollárja van. A világ milliárdosai közé 1 milliárd dolláros vagyon felett lehet bekerülni.

Fotó: Krasznai Zoltán

Fotó: Krasznai Zoltán

Új idők jönnek

A Forbes amerikai kiadása 2208 dollármilliárdost számolt össze, összvagyonuk 9,1 ezer milliárd dollár, 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Tavalyhoz képest a lista 259 emberrel gyarapodott. A legtöbb milliárdos amerikai, számuk 585, a második legtöbb pedig kínai, ők 373-an vannak – ez már mutatja, új idők jönnek.

Ahogy az is, hogy a lista élén is változás állt be.

Jeff Bezos első alkalommal áll a globális Forbes-lista élén, 112 milliárd dolláros vagyonnal – ami még ennél is elképesztőbb: egy év alatt 39,2 milliárd dollárral gyarapította vagyonát az Amazon-vezér, ekkora növekedést eddig soha nem regisztrált a Forbes.

A Microsoft-alapító Bill Gates az elmúlt 24 évben 18 alkalommal állt az élen, most 90 milliárdos vagyonával a második (mindössze 4 milliárd dollárral van többje, mint tavaly ilyenkor). 2001 óta nem volt ekkora a különbség vagyonban az első két helyezett között. Warren Buffet, az omahai bölcs a harmadik 84 milliárd dollárral. Meglepetés a negyedik helyen, a leggazdagabb európai hat év után ugyanis nem a Zara márkát is tulajdonló Inditex csoport feje, Amancio Ortega, hanem a Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) luxusipari konglomerátum tulajdonosa, Bernard Arnault. Vagyona 30,5 milliárddal nőtt egyetlen év alatt, így 7 helyet ugrott előre, 72 milliárd dollárja van. Mögötte rögtön Mark Zuckerberg Facebook-vezér 71 milliárd dollárral. A már emlegetett Amancio Ortega 2011 után esett ki a Top 5-ből, vagyona 1,3 milliárd dollárral csökkent, 70 milliárd dollár.

 

Az átlag vagyon idén 4,1 milliárd dollár, soha nem volt ilyen magas. A Top 20 persze kiemelkedik ebben is, összesített vagyonuk 1,2 billió dollár (tavaly 968,8 milliárd volt), a 2208 tagú lista összvagyonának 13%-a van a kezükben. A 20-as elitklubba kerüléshez 39 milliárd dollárra volt szükség, soha nem volt ilyen magasan a küszöb (tavaly 30,4 milliárd dollár is elég volt ehhez).

A listán a tavalyi 227 után most 256 nő szerepel (közülük csupán 13-an jutottak a vagyonukhoz a családjuk vagy a férjük révén). Az amerikai lista külön számon tartja a self-made milliárdosokat, számuk a nők között soha nem volt még ilyen magas, 72-en is ebbe a kategóriába tartoznak, a 2017-es 56 tag után a növekmény is rekord.

Hogy kinek van a legtöbb pénze, tudjuk, a legnagyobb szája – és hatalma – a listán valószínűleg Donald Trump amerikai elnöknek van.

Vagyonát a Forbes 3,1 milliárd dollárra taksálja, ezzel a tavalyi 544. pozícióból egészen a 766. helyig zuhant. 2017 óta 400 millió dollárral csökkent a vagyona.

 

Borítókép: Forbes archív / The Orbital Strangers Project 

Oszd meg!