Üzlet

Akár tíz év börtönt is kaphat a Waymo és az Uber volt mérnöke

Forbes
2019. augusztus 28. 2 perc olvasás

Kereskedelmi titkok lopásával vádolják Anthony Levandowskit, a Waymo és az Uber volt mérnökét.

Ha elítélik, Levandowski akár tíz év börtönt is kaphat, illetve vádpontonként (melyből összesen 33 van) 250 ezer dolláros büntetést. A kedd délutáni, kaliforniai San Joséban tartott meghallgatáson Levandowski tagadta a vádakat, írja a BBC.

A vád szerint Levandowski, mielőtt otthagyta az Alphabethez (a Google tulajdonosához) tartozó Waymót, nagyjából tizennégyezer fájlt töltött le az Alphabet önvezető-autó technológiájával kapcsolatban.

Mindezt úgy, hogy akkor már tárgyalásokba bocsátkozott az Uberrel.

Az ügyre nem most derült fény, Levandowski ügye egy, az Uber és a Waymo közötti 2017-es vita folytatása, melynek során utóbbi beperelte az Ubert, kereskedelmi titkok ellopásáért. A felek végül 2018 februárjában egyeztek meg, de Levandowski abban a perben nem volt érintett, és nem is kommentálta nyilvánosan az ügyet.

2018-ban az eset úgy végződött, hogy az Uber ígéretet tett, hogy nem használja az Alphabet tehnológiáját, illetve részvényeinek 0,34 százalékát a Waymóra ruházta. Levandowski a Google önvezető-autó projektjének egyik alapító tagja volt, a céget 2016-ban hagyta ott, hogy saját, Otto nevű önvezetőautó-szoftverének fejlesztésébe vágjon – ezt vette meg később az Uber, ahonnan végül 2017-ben rúgták ki. A mostani ügyben egyébként csak Levandowski érintett, maga az Uber nem.

A teljes vádiratot a műfaj kedvelői itt olvashatják.

Milliárdos veszteséggel számolhat az Uber az első negyedévben

“Vidd a rohadt céget tőzsdére!” – merre tovább, Uber?