Fotó: Fotó: Andrew Roberts / Unsplash
rövid hír

Elektromos autód van? Fontos adóváltozást jön

Forbes
2021. december 08. 3 perc olvasás

Megszűnik az elektromos töltőállomások utáni adókedvezmény, de a szabályozásból nem derül ki egyértelműen, hogy mikortól.

Gyorsan elterjedtek az elektromos autók, amik a környezetkímélő hatásuk mellett számos előnnyel is kecsegtetettek. Népszerűségükön sokat lendített a töltőállomások terjedése is, amihez az adórendszer jelenleg társasági adóalap-kedvezmény formájában ad támogatást. Már nem sokáig.

Mit jelent a támogatás?

A bekerülési költségnek azt a részét lehet levonni az adóalapból, ami tervezetten nem térül meg egy hároméves üzemeltetés alatt.

A be nem fizetett társasági adó összege az általános csoportmentességi rendelet (GBER) alapján adott állami támogatásnak minősül.

Ennek megfelelően az adóalap-kedvezmény igénybevételekor eddig is figyelmet kellett fordítani, hogy a beruházás a társasági adótörvény mellett a GBER-ben meghatározott feltételeknek is megfeleljen, de 2021. augusztus 1-je után erre kiemelten figyelni kell.

A benzinért mindenki ugyanannyit fizet, de az elektromos autósokat meg kell-e védeni az elszálló áraktól?

Mi változik?

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group adótanácsadó együttműködő partnere a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a GBER idén augusztus 1-től megváltozott és az új szabályok értelmében megszűnik az adóalap-kedvezmény.

A jövőben kizárólag pályázati úton lehet pénztámogatást igényelni rá.

Mikortól lép hatályba? Akkor már idén kár is igényelni?

A módosítások nem azonnal léptek hatályba, bevezettek egy hat hónapos időszakot, ami 2022. február 1-ig tart, ez alatt átmeneti rendelkezések vannak hatályban. Ezek között az szerepel, hogy a már folyamatban lévő támogatások 2022. február 1-ig hatályban maradhatnak.

A helyzetet bonyolítja, hogy a magyar állam az elektromos töltőállomások kiépítésére igénybe vehető, a fentebb ismertetett kedvezmény alkalmazását 2021. június 30-i. zárással jelentette be az Európai Bizottság részére.

Az adótanácsadó cég szerint a támogatást már idén sem vehetjük igénybe.

Ennek oka, hogy Magyarország korábbi zárással jelentette be a kedvezmény alkalmazhatóságát és mire a 2021-es évre igényelnék a kedvezményt, már bőven 2022 tavasza lenne.

Magyar startup üzemelteti az ország legnagyobb elektromos autó töltőszigetét

Az sem egyértelmű, hogy a 2021. évre esedékes társasági adóbevallás benyújtásakor (a 2022 májusa naptári éves adózóknál) hogyan lehet igénybe venni ezt a támogatást, hiszen akkor már a GBER alapján nem adható ez a kedvezmény.

Van, ami egyáltalán biztos?

2022. február 1-jétől a jelenlegi feltételek mellett nem lehet majd igénybe venni adóalap-kedvezményt az elektromos töltőállomások létesítésére, így a 2022-es céges költségvetés tervezésekor ezzel majd mindenképpen érdemes kalkulálni.

Fotó: Andrew Roberts