Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Merkelével vetekedő nyugdíj, rezidencia, bejárónő – ez vár Áderre hivatali ideje után

Nem sokkal maradnak el az idén szeptemberben visszavonuló német kancellár, Angela Merkel nyugdíjától a hamarosan mandátuma végére érő Áder János magyar köztársasági elnök juttatásai.

Áder János államfőnek 2022 májusában jár le a mandátuma, így ő lesz az első köztársasági elnök, aki a nyugdíjkorhatár alatt, már 63 évesen élvezheti a pihenést a teljes körű államfői fizetés mellett, írja a Blikk

Egy 2019-es törvényben gyakorlatilag duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait, így Ádert is ez az összeg illeti meg élete végégig. Csaknem egy évtizeden keresztül havi bruttó 1,5 millió forint körül volt ez az összeg,de immár két éve a házelnököt megillető tiszteletdíj összegének 1,1-szerese.

Ez pedig idén hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forint havonta. Jövőre ez nagyjából 4 millió forintra emelkedhet, ez az összeg jár a hivatali idő alatt is,

és miután a távozó államfők juttatásai megegyeznek ezzel az összeggel, Áder is ezzel számolhat. Az államfő 63 éves lesz, amikor mandátuma lejár, vagyis ekkor még nem jogosult nyugdíjra. A hatályos rendelkezések értelmében, ha eléri a nyugdíjkorhatárt és folyósítják számára a nyugdíjat, akkor a fenti juttatásait ezzel az összeggel csökkentik.

Áder korábban négy évig a Fidesz Európa Parlamenti képviselője volt, ami után külön nyugdíj jár. A négy év képviseleti szolgálat után a 8900 eurós (3,2 millió forintos)

EP-képviselői fizetésének 14 százaléka, vagyis, hozzávetőlegesen 430 ezer forint jár havonta, 63 éves korától. 

Így összesen bruttó 4,4 millió jár az államfőnek, ami tényleg nem sokkal, alig 20 százalékkal marad el Angela Merkel nyugdíjától, amelyről az index.hu írt.

A leköszönő államfőnek az előírások szerint egy rezidenciát is kell biztosítani. Az exelnököket maximum háromfős titkárság működtetése is megilleti, ehhez irodát is kaphat, illetve élete végéig szolgálati gépkocsi és sofőr is jár. Ezen túlmenően a „lakás üzemeltetési feladatainak ellátásához” egy fő alkalmazásának a feltételeit az Országgyűlés Hivatala biztosítja, vagyis bejárónő gondoskodik róla.

Borítókép forrása: Creative Commons

Oszd meg!