Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Toyota Matthew Sichkaruk Unsplash

A világ legnagyobb autógyára is csökkent – változás jöhet az élbolyban?

Negyven százalékkal csökkenti szeptemberi termelését a Toyota Motor. A termelési volumenre a világ legnagyobb autógyára a félvezetők globális hiánya és a járvány miatt kénytelen jóval kevesebb autót gyártani, mint korábban becsülte – erről a Nikkei írt.

A vállalat júliusi jelentése szerint eredetileg 900 ezer autó lett volna a szeptemberi kvóta, de már most közölték: csak 500 ezret tudnak elkészíteni. A lap kereste a Toyotát, hogy kommentálják a híreket, de az autógyártó nem válaszolt. Viszont e hónapban, korábban már közölte, hogy üzleti környezet a nagyon bizonytalan, főleg a több országban kiújuló járvány, a félvezetők globális hiánya, illetve az elszálló nyersanyagárak miatt.  

félvezető,  Jonas Svidras Unsplash
A járvány eleje óta globális hiány van félvezetőkből. Jonas Svidras // Unsplash

A járvány ismét felütötte a fejét a dél-kelet-ázsiai régióban, ami még jobban megütötte a már amúgy is a feje tetejére állt termelési és ellátási láncokat.

A pandémia korábbi hullámai miatt nagyjából egy éve érezhető, hogy világszerte hiány van félvezetőkből. Mi is írtunk róla, hogy világszerte az összes elektronikai eszköz piacán érezhető a csiphiány, ami nemcsak a vállalatoknak okoz óriási kiesést, de érdemben drágítja az érintett fogyasztói eszközök árát.

Nem tudni, hogy a kiesés meddig tart, de könnyen lehet, hogy veszélybe kerül a Toyota frissen visszavett első helye. A Toyota 2013-ban taszította le először a General Motorst az élről, mint a világ legtöbb autót eladó vállalata. Négy évvel később viszont, amikor még ki sem kecmergett a dízelbotrányból, a Volkswagen átvette a vezetést. Ez az állapot tavalyig tartott, amikor 9,5 millió eladott kocsival ismét a japán óriás vált a legnagyobbá.

Borítókép: Matthew Sichkaruk Unsplash

Oszd meg!