Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Tesla olyat csinált, amit már régen: pénzt

A Teslának elég brutális harmadik negyedéve volt: Elon Musk Twitterre írta ki, hogy kivezetné a céget a tőzsdéről, ezért az amerikai tőzsdefelügyelet megbüntette, meg hát volt egy podcast, amiben elszívott egy füves cigit. De ez a pénzügyeket, úgy tűnik, nem befolyásolta, olyat csinált a Tesla, amit régóta nem: pénzt.

Ilyen nincs: füves poén volt a 420-as árfolyam, amivel Musk le akarta nyűgözni a barátnőjét, vesztett rajta egymilliárd dollárt

A Tesla nettó 311,5 millió dolláros profitot csinált 6,1 milliárdos bevétellel. Ez azt jelenti, hogy Musk be tudta tartani ígéretét: korábban azt állította, talpra állnak majd a Model 3-as szedánokkal. Részvényenként 2,9 dollárt kerestek, sokkal többet, mint amire az elemzők számítottak. Viszont ez csak a harmadik profittal zárt negyedéve a cég 2010-es tőzsdei bevezetése óta. Musk és a Tesla CEO-ja, Deepak Ahuja azt ígérik: nem az utolsó. A vártnál jobb eredmények a Tesla részfényeit is felfelé tornászták: 12 százalékkal, 324,50-re. A negyedéves jelentés kiadása előtt a részvények normál kereskedésen 288,50 dollárra estek épp.

Azt nyilatkozták: évi 100 ezer autót gyártó cégből évi nagyjából 340 ezeret gyártóvá váltak, ez szépen látszik a bevételeiken, a Model 3 pedig kritikus pont volt a cég üzletének fenntarthatóságához, és sokan azt gondolták, nem fog sikerülni. A cég két héttel előrehozta a jelentés közzétételét, erről az elemzők már gondolták, hogy jó hírről van szó: Muskék nem akarták, hogy a nemsokára kezdődő amerikai félidős választások elnyomják a hírt.

A profitot és az emelkedő pályát Musk arra akarja használni, hogy visszafizessék a cég hiteleit (és egyelőre ne vegyenek fel újakat). A céljuk a negyedévre, hogy a gyártósorról a vevőig kevesebb mint 10 nap alatt jusson el az autó. Végül, még rövidebbre vágnák ezt az időt, kevesebb mint egy hétre. Ebben a negyedévben a Tesla 56 065 Model 3-ast szállított ki, ez messze a legtöbb eddig. Heti 4300-at tudtak legyártani a kis szedánból, ez viszont még mindig a cég heti ötezres célja alatt van. Azt állítják, 455 ezer előjegyzésük volt erre a típusra, mielőtt átálltak a direkt megrendeléses rendszerre.
 

Oszd meg!