Fotó: Sebestyén László
Üzlet

A januári csúcshoz képest 20 ezer forinttal estek a budapesti albérletárak

Forbes
2020. május 03. 4 perc olvasás

A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt – legalábbis a Rentingo.com adatai szerint.

A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot – összegzi a friss trendeket a kifejezetten a bérlői piacra specializálódott Rentingo.com a saját adatbázisa alapján.

A Forbes.hu-nak korábban több nagy ingatlanközvetítő is alátámasztotta ezt a trendet: az Airbnb-lakások megjelentek a hosszútávú lakáskiadás piacán, a kínálat hirtelen és nagy arányú bővülése pedig elkezdte lenyomni az árakat. Sőt, az albérletpiacon megjelentek a turisztikai szállásszolgáltatók, hotelek és panziók is.

A kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén áprilisban 148 ezer forint volt, ami 8 százalékos csökkenést jelent a márciusi adatokhoz viszonyítva.

Így a januári 169 ezer forint tetőzéshez képest már több mint 20 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni egy átlagos budapesti albérletért.

Ráadásul a kínálatot folyamatosan bővítő korábbi Airbnb-s lakások jellemzően belvárosi, felújított és teljesen berendezett ingatlanok, így a bérlők számára az ár-érték arány sokkal kedvezőbb lett akár az év elejéhez, akár a tavalyi évhez viszonyítva.

Még érdekesebb képet mutat a Rentingo.com bérlői adatbázisa alapján a piac keresleti oldala, amely szerint az áprilisban regisztrált bérlők átlagosan 133 ezer forintos bérleti díjat fizetnének.  A bérlők által fizetendő összeg februárban még jelentősen emelkedett, de a márciusi és áprilisi visszaesés után a fizetőképes kereslet már a januári 138 ezer forint alatt van.

Budapesti albérletek kínalata és kereslete a Rentingo.com adatbázisa szerint.

Hogyan kérnek kauciót a tulajdonosok?

A kínálati és keresleti oldal közötti különbség jelentősen csökkent a múlt hónapban, míg januárban a meghirdetett bérleti díjak még 22 százalékkal múlták felül a fizetőképes keresletet, addig áprilisban 12 százalékra szűkült ez a rés. 

Az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására áprilisban magához tért a bérleti piac, a bérbeadók folyamatosan számolnak be a sikeres bérbeadásokról (a bérbeadók jobban megválogatják, kivel találkoznak végül szerződni).

A magasabb bérletidíj-csökkenéssel párhuzamosan a bérbeadók nem folytatták tovább a kaució mértékének csökkentését, az áprilisban meghirdetett lakások esetén a tulajdonosoknak csak 29 százaléka elégszik meg 1 hónap kaucióval, 70 százalékuk pedig 2 hónapot kér a bérlőktől.

Májusban a bérleti díjak további csökkenése lassulhat, visszapattanására azonban aligha számíthatunk. A Rentingo.com szakértői szerint a hétköznapi élet normalizálódásával párhuzamosan a kereslet tovább élénkülhet,

a kínálati oldalt viszont folyamatosan nyomás alatt tartja a korábban turisztikai célból hasznosított lakások visszaáramlása a hosszú távú bérleti piacra.

Hétről hétre egyre több tulajdonos szembesül azzal a ténnyel, hogy idén várhatóan külföldi turistákra nagy számban nem számíthatnak.

Borítókép: Sebestyén László