Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hotelek jelentek meg az albérletpiacon, robban a kínálat, tovább eshetnek az árak

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag leállt a turizmus-vendéglátás szegmens, a kiadatlan szobák más piacra „vándoroltak”, kármentésként hosszabb távra adnák ki őket.

Az Ingatlan.com adatai szerint április elejére 22 százalékkal nőtt az országszerte kiadó lakáshirdetések száma, ami közel 20 ezer elérhető ingatlant jelent. A fővárosban 12 százalékos volt a bővülés, így a bérlők már majdnem 12 200 darab kiadó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak.

Advertisement

Hotelek, panziók az albérletpiacon

„Nagyon jelentős kínálatnövekedés ment végbe március eleje óta országszerte és a fővárosban a kiadó lakásoknál. Olyannyira, hogy az albérletpiacon a júliusi-augusztusi főszezon kínálatához fogható a mostani” – ismertette az eredményeket Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László, Ingatlan.com, vezető szakértő. Fotó: Sebestyén László

Hozzátette: „Ennek egyik oka, hogy a koronavírus-járvány hatására a turizmus gyakorlatilag leállt, így bérlő híján a rövid távra kiadott ingatlanokból egyre több kerül a piacra. Ráadásul új jelenség is terjed: korábban a rövid távra kiadott lakások léptek be a hotelek piacára, most viszont pont a fordítottja történik, és a hotelek lépnek be a lakáspiacra. Igaz nem tömegesen, de több hotel és panzió elkezdte közép- és hosszútávú kiadásra hirdetni a szobáit, hogy ezzel is mérsékelje a bevételkiesést.”

Albérletkínálat, mint a főszezonban – és az árak?

Még a koronavírus magyarországi megjelenése előtt készítettünk interjút Balogh Lászlóval, az albérletpiacról akkor azt mondta, egy 10 százalékos kínálatbővülés már árcsökkentő hatású lehetne. Akkori tudásunk szerint ehhez új lakásokra, bérlakásprogramokra lett volna szükség – a válság persze ezt is átírta. A kínálat ugyanis ahogy láttuk, megnőtt, más szektorból kerültek erre a piacra szobák, hirtelen és nagy mennyiségben.

„A budapesti 100 ezer forint alatti havi bérleti díjjal kivehető lakások száma egy hónap alatt megtriplázódott, és több mint 900 ilyen ingatlan található a kínálatban” – mondja most Balogh. Ugyanakkor a budapesti átlagos bérleti díj 160 ezer forint volt április elején, ami minimális, 5 ezer forintos csökkenést jelent.

A kínálat megugrása azonban várhatóan még lejjebb szorítja majd az albérletárakat.

„A kereslet is az élénkülés jeleit mutatja, de itt nem a március elejéhez, hanem a hónap közepén elért mélyponthoz képest érdemes nézni a változást” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője. Ahhoz képest több mint 21 százalékkal nőtt az érdeklődések száma, ez pedig arra utal, hogy a mostani helyzetben az olcsóbb kiadó lakásokra van kereslet.

Bérlők vs. tulajdonosok

Balogh László közölt azt is: „A járvány miatt sok albérletben élőnek is bizonytalan lett vagy már meg is szűnt a munkája. Egy részüknek segítséget jelenthet a héten bejelentett kormányzati intézkedés, amely szerint a, ha rövidített munkaidőben tudnak tovább dolgozni az adott cégnél, akkor a fizetésüket kiegészíti az állam. Emiatt egy esetlegesen felmerülő fizetési nehézség esetén érdemes a bérleti díjról is egyeztetni a tulajdonossal.”

Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint nagyon bizonytalan a helyzet mind a gazdaságban, mint az albérletek piacán, de

könnyen lehet, hogy a mostani árszintek vagy még alacsonyabb bérleti díjak kitartanak a nyári hónapokig, amikor sok bérleti szerződés évfordulója lesz.

A bérlők pedig alkupozícióba kerülhetnek a kiadóval vagy a várhatóan akkor is még bő kínálatból másik lakást választhatnak maguknak. „Ez a kigyűrűző hatás pedig akár a teljes albérletállomány bérleti díjait is jelentősen csökkentheti” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

 

"Minden paranoiás engem üldöz."