Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Torgoviy Kvartal, a Gránit Pőlus plázája Tatárföldön

A Demján-féle Gránit Pólus újra Oroszországban üzletelt

Az alapító-többségi tulajdonos, a tavaly elhunyt Demján Sándor szívéhez közel álló Tatárföldön ütött nyélbe egy üzletet a Gránit Pólus csoport, most már 100 százalékban övék a régió legnagyobb plázája. 

Az oroszországi Tatárföld félmilliós nagyvárosa a Káma folyó mellett elterülő Naberezsnije Cselni. Fontos hely volt ez Demján Sándor számára, itt ütötte nyélbe élete egyik legnagyobb üzletét, a Kámai Autógyár, vagy ahogy valószínűleg többen ismerik, a Kamaz magánosítását. Sokat járt ide vissza a tavaly elhunyt milliárdos, adományokkal is segítette a helyieket, 2013-ban magas állami kitüntetést is kapott a tatár államtól. 

A fenegyerek – Demján Sándor portréja

Demján halála előtt vásárolta ki a kanadai-magyar Peter Munkot cégcsoportjából, a Gránit Pólusból – amiben ma már az örökösök mellett csak Csányi Sándor OTP-vezér érdekelt. Ahogy a menedzsment többször is jelezte, végrehajtják, amit Demján a halála előtt meghagyott nekik, ez alapvetően 3 nagy projektet ölel fel: eladni a külföldi érdekeltségeket, és a magyar erőközpontra össszpontosítani, aminek kiemelt projektje a Nyugati pályaudvar melletti Central Park felhúzása; valamint tőzsdére kell vinni a Westendet. Ennek megfelelően a csoport az elmúlt években kiszállt a zágrábi Arena Centar plázából és eladták aradi bevásárlóközpontjukat is. 

Éppen ezért volt meglepő az az üzlet, amiről a Forbesnak beszéltek most először:

a csoport kivásárolta az amerikai TPG-t a tatárföldi plázából, a Gránit Pólus által fejlesztett Torgoviy Kvartalból. 

A TPG vásárolta fel a Demján-féle Trigránitot 2015-ben, akkori becslésünk szerint 170 milliárd forintért, az orosz bevásárlóközpont 50 százaléka lett az övék, ezt vásárolta most vissza a Gránit Pólus, vagyis ismét teljesen magyar kézbe került az ingatlan. A 24 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont a régió legnagyobbja, 1000 férőhelyes parkoló tartozik hozzá és 100 üzlethelységet adnak ki bérbe, 2007-ben adták át. 

A Gránit Pólus is szerepel a 100 legnagyobb, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő társaság friss Forbes-listáján, a negyedik legnagyobb privát cég. A Magyar 100 teljes listája a novemberi lapszámban olvasható. 

Csak százan vannak, de övék a hazai GDP egyötöde – Térképen a legértékesebb magyar cégek

Borítókép: Torgoviy Kvartal, a Gránit Pólus plázája Tatárföldön


Oszd meg!