Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Peter Munk. Fotó: Barrick Gold

Meghalt Peter Munk, Demján egykori üzlettársa

Két nappal ezelőtt 90 éves korában elhunyt a magyar származású milliárdos, a Kanadában üzleti karriert befutó Peter Munk. A 80-as évek elején alapított aranybányász cége, a Barrick Gold Corp. tette milliárdossá, a Barrick a világ legnagyobb arany-kitermelője, globális cégbirodalmat épített belőle Munk.  A Budapesten született üzletember a nácik elől menekült előbb Svájcba, majd onnan Kanadába. Megszerette az országot, befogadták, később aztán itt is kezdett vállalkozásokba. A legnagyobb dobása az aranykitermelő cége lett, melyek be is vezettek a torontói tőzsdére.

Aktív volt a régióban is – a szintén legendás kanadai-magyar üzletemberrel, Andrew Sarlóssal és Demján Sándorral, valamint Mark Palmer korábbi budapesti amerikai nagykövettel együtt alapították meg a Közép-európai Fejlesztési Részvénytársaságot (CEIC). A Kanadába kivándorolt magyar üzletemberek és Demján erős triót alkotott, Demján irodájában hatalmas kép volt kirakva Sarlósról, például. Észak-amerikai pénzembereket segítettek hozzá kelet-európai üzletekhez, de miközben Demján Torontóba tette át a székhelyét – ahol Munk és Sarlós is élt – üzletelni leginkább az Uráltól keletre ment.

Munk tulajdonos volt a Trigránitban, majd annak felvásárlása után a Gránit Pólus csoportban is, de innen tavaly novemberben Demján kivásárolta. Több mint 20 évig voltak üzlettársak, Munk két nappal élte túl korábbi barátját, Demjánt. A Demjánról készített 2014-es portrénkban írtunk arról is, merre üzleteltek együtt a 90-es éveket követően.

A fenegyerek – Demján Sándor portréja

Oszd meg!