Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Csak százan vannak, de övék a hazai GDP egyötöde – Térképen a legértékesebb magyar cégek

Közel 65 ezren dolgoznak náluk, a felük Budapesten van, árbevételük a magyar GDP több mint egyötödét teszi ki. Idén harmadszor készítettük el a legértékesebb száz százalékban magyar kézben lévő cégek 100-as listáját. A teljes Magyar 100 lista a novemberi Forbes magazinban olvasható, addig is mutatjuk, melyik megyéből hány versenyző került fel a listára, és azt is, melyek a legértékesebb cégek a különböző régiókban.

Továbbra is felülreprezentáltak a fővárosi cégek a Magyar 100 listán: a száz legértékesebb vállalat közel fele (összesen 43) működik budapesti központtal. A dobogósok közül viszont egyik cég sem a fővárosba van bejelentve, de még csak nem is Pest megyébe: a listát vezető, több mint 208 milliárd forint becsült értékű Docler Group (leánykori nevén Gattyán Group) luxemburgi, a 3. helyen szereplő MPF Holding pedig szingapúri központú. A második helyezett a székesfehérvári Videoton Holding Zrt., 171,5 milliárd forintos becsült értékkel.

A listán összesen négy olyan csoport van, melyek – bár tulajdonosaik magyar állampolgárságú magánszemélyek – külföldi székhelyűek, ezért nem szerepelnek a lenti térképen: ezek a Docler Group és az MPF Holding mellett a MET Csoport (Svájc) és a Gránit Pólus Csoport (Ciprus). Mind a cég benne van a top tízben,

összértékük 602 milliárd forint, mindössze 15 milliárddal kevesebb, mint a százas lista második felén szereplő 50 cég értéke összesen.

Míg a top 10-es listára nem egy ingatlanfejlesztéssel és -üzemeltetéssel foglalkozó vállalat felkerült, a megyei győzteseket tekintve a gyártóipar és az élelmiszeripar/agrárium a legjövedelmezőbb iparágak, összesen 10 cég képviseli e két iparág valamelyikét. Három olyan megye volt, ahonnan egy vállalat sem került be a top 100-ba: Nógrád, Somogy és Zala megye.

 

A top 100 cég által foglalkoztatottak száma tavaly óta csak kis mértékben nőtt (60 ezerről 65 ezerre), árbevételük már annál inkább:

míg a tavalyi szereplők összforgalma a 2017-es GDP 14 százalékát tette ki, addig idén már a 2018-as GDP közel 21 százalékát (összesen 8922 milliárd forintot).

A lista első tíz helyezettje:

  1. Docler Group, 208,4 milliárd forint
  2. Videoton Holding Zrt., 171,5 milliárd forint
  3. MPF Holding, 166,2 milliárd forint
  4. Gránit Pólus Csoport, 135,9 milliárd forint
  5. Dayton Invest (Wing), 134,8 milliárd forint
  6. Bonafarm Csoport, 122,7 milliárd forint
  7. Duna Csoport, 118,5 milliárd forint
  8. Jász-Plasztik Kft., 116,3 milliárd forint
  9. Futureal Csoport, 95,5 milliárd forint
  10. MET Csoport, 91,5 milliárd forint

Módszertan:

A 2019-ben leadott eredménykimutatások és mérlegek alapján dolgoztunk. Csak azokat a vállalatokat értékeltük fel, ahol kimutathatóan száz százalékban magyar magánszemélyek a tulajdonosok. A közkézhányad miatt a tőzsdei társaságokat nem vettük ide, hiszen itt előfordulhatnak külföldi tulajdonosok is. Azokkal sem számoltunk, ahol a tulajdonosi lánc végén tőzsdén jegyzett cég van. Ezek alapján különítettük el a Mészáros csoport portfólióit is (például a részben az Opus tőzsdei holdingba apportált Mészáros és Mészáros Kft., illetve annak leánycégei ezért nem kerültek be összesítésünkbe). A termelőcégeknél EBITDA-alapon, iparági szorzót használva értékeltünk, az így kapott összeget korrigáltuk a cégben lévő pénzeszközökkel és a hosszú lejáratú hitelekkel. A szorzók meghatározásánál az elmúlt év pénzügyi tranzakcióból, a Forbes elmúlt években felállított adatbázisából indultunk ki tanácsadók bevonásával, fontos szempont volt a piaci pozíció, az innovációs képesség, a külpiaci jelenlét, illetve hogy adott társaság milyen erős márkát épít szolgáltatásai, termékei közé. A pénzügyi és az ingatlanos cégeknél a társaságokban felhalmozott eszközökből indultunk ki. Az értékeléseket a Forbes munkatársai készítették el nyilvánosan elérhető adatok alapján. Ahol a saját tőkét jelentősen meghaladó mértékű vevői előleg szerepelt a mérlegben (jellemzően építőipari cégeknél), ott ezzel az értékkel is korrigáltuk a becslést.

A teljes, tízoldalas lista szócikkekkel és további összefüggésekkel a ma megjelent, novemberi Forbes magazinban olvasható. A magazinba itt tudsz belelapozni:

 


"Rohadtul nem akarom, hogy úgy keressünk többet, hogy valami kicsit rosszabb lesz."

Gerendai Károly, a Sziget alapító-ügyvezetője