Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A cégek félelme húzta fel, az ezermilliárdos szint ütögeti vissza a digitális aranyat

A világ legnagyobb vállalataival vette fel a versenyt összértékre a Bitcoin, de nem bírta tovább a kimerítő ralit. Nem tudjuk meddig esik, azt sem, milyen hosszan pihen, de valószínűleg van még a mostani csúcsnál is feljebb. 

Elindult a várt Bitcoin-korrekció, az árfolyam az 58 ezer dolláros szintről fordult le, épp próbál megragadni az 50 ezres jegyzés környékén. Sokan várták, hogy a történelmi csúcson, 20 ezer dolláron fog korrigálni az óriási rali után, aztán a 40 ezres lélektani szintnél, de egyiknél sem pihent meg (korrekciónak azt nevezzük, amikor egy emelkedő árfolyam kissé esik). Nem csitult a roham az 50 ezer dolláros határnál sem: a korrekciót csak az ezermilliárd dolláros piaci kapitalizáció hozta el. Ezzel

a Bitcoin kis időre olyan cégeket utasított maga mögé értékeltségben, mint a Facebook, az Alibaba vagy a Tesla.

Az ember csak hüledezik, amikor a Bitcoin mindenkori árfolyamára ránéz, adja magát a kérdés: ha úgy néz ki és úgy is viselkedik az egész, mint egy lufi, akkor mi lenne más, mint lufi? Ráadásul ez a mostani emelkedés még meredekebb és gyorsabb is, mint az előző volt. Ha azonban megnézzük az éves bontást, jól látszik az optikai csalódás: a mostani rali százalékosan kisebb, mint az előző volt.

Bitcoin all time. CMC

A Bitcoin mindenkori árfolyama. Mi ez, ha nem egy lufi? Forrás: Coinmarketcap

2017-ben a januárt alig ezer dolláros szinten kezdte a jegyzés, míg év végén a 19 ezer dollár szint környékén tetőzött, ami majdnem húszszoros drágulás. Egy éve viszont már 9-10 ezer dollárt kellett adni egy érméért, ma pedig 50 ezret. Az ötszörös emelkedéstől ugyan egy tőkepiaci kereskedő elsápad, de a kriptovaluták fiatal, alakulóban lévő piacán nem jelent kirívó drágulást.

Kevesen akarnak kimaradni a buliból

Nagy különbség azonban a korábbi lufihoz képest, hogy most a cégek FOMO-ja is nyakig benne volt a raliban. A FOMO, azaz a Fear of Missing Out a valamiből való kimaradás félelmét jelenti. A 2017-es kriptopiaci lufinál a kis tételekkel játszó kisbefektetőkben indult el a félelem, hogy kimaradnak a nagy raliból, döntően ez röpítette csúcsra a jegyzést.

Most viszont a cégek játszották ugyanezt: kis túlzással egymást taposták a vállalatok.

Sorra jöttek a bejelentések, hogy nagy intézményi szereplők bevásároltak: a Fidelity, a BlackRock, vagy a Square a hagyományos tőkepiacokhoz szokott befektetők számára is hiteles vállalatok, sőt, igazán nagyot szólt, amikor az ötmillió ügyfelet kiszolgáló MassMutuall életbiztosító is százmillió dollárért vett Bitcoint. A Tesla 1,5 milliárd dollárért vásárolt, de Elon Musk szeret játszani a piaccal, az ő lépései annyira nem befolyásolják a szigorú hozampolitikát folytató befektetőket.

A Bitcoin piacán ősszel indult meg a rali: az intézményi befektetők zsákolni kezdték az érméket, a Paypal színre lépésével a korábbiaknál sokkal könnyebbé vált valutákat venni. A kormányok és központi bankok már nem kerékkötői, hanem motorjai a digitális valutáknak, illetve maga a bitcoin-rendszer is bír pár technikai sajátossággal (korlátozott készlet és a kibocsátás lassulása), amelyek a drágulás felé hatnak. Ezekről itt írtunk részletesebben.

Magyar befektetők: egymillió dollár be, 80 százalékos hozam

Ugyanerre utalt Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája is. „Mindig akkor lesz erősebb egy trend, ha az intézményi szereplők is rákapnak. Vannak kétségeim, hogy mondjuk a Volkswagen venne-e a vállalati készpénzből Bitcoint, de a kisebb cégeknél jól látszik az irány. A tőkealapok is érdeklődnek, próbálnak érdemi pénzt keresni a mostani hozamsivatagban.” Móró azt is elárulta, hogy a Concorde-nak is van 10-15 ügyfele, akik egyedi megbízás alapján kereskedik a számlán kriptovalutákkal. „Van olyan ügyfél, aki egymillió dolláros befektetéssel 80 százalékos hozamot ért el.” Ugyanakkor

a brókerek a jogszabályi előírások híján nem adnak tanácsot a kriptovaluták kereskedelméről az ügyfeleknek.

Sok kicsi sokra megy

A nagy kérdés, hogy a korrekció után felfelé megy-e az árfolyam, de ezt a legbátrabbak sem merik biztosan megmondani. Valószínűleg van még feljebb, az intézményi befektetők továbbra is érdeklődnek, áramlik a tőke a bitcoinalapokba. A Paypalon pedig annyira népszerű a kriptokereskedelem, hogy a cég kiterjeszti az ezzel kapcsolatos tevékenységé: több országban fog több szolgáltatást kínálni az ügyfeleknek. A Gamestop-balhé pedig megmutatta, mennyi ereje van a kisbefektetőknek a piacon.

Az emelkedésnek tehát valószínűleg nincs vége, nem tudni, meddig fog ereszkedni az árfolyam és mennyi ideig tart az oldalazás, de az intézményi érdeklődés és a kisbefektetői roham együtt tovább lendíthetik a bitcoin árfolyamát.

Van reális szint?

S mi lehet a reális szint, amit megcélzunk? Ehhez érdemes összevetni a Bitcoint az arannyal: nagyon sok hasonlóság van a két befektetési eszköz között. Egyrészt egyiknek sincs semmilyen funkciója, legfeljebb az értékmegőrzés. Másrészt önmagában az arany, ahogy a Bitcoin sem ér semmit:

nincs valós fundamentuma, nem áll mögötte semmi, pont annyit ér, amennyit hajlandók vagyunk adni érte.  

Arany-Bitcoin táblázat. Arany Világtanács

Az arany és a Bitcoin kapitalizációját összevetető táblázat. Forrás: Arany Világtanács

Az Arany Világtanács oldalán lévő táblázat összeveti a két eszköz piaci kapitalizációját. Az aranyé jelenleg 11,5 ezer milliárd dollár környékén van, míg a Bitcoin kicsivel ezermilliárd alatt, vagyis 8,2 százalékát teszi ki a klasszikus menekülő befektetésnek tartott nemesfém kapitalizációjának. Az arany adott árfolyamához a táblázat hozzárendeli, hogy a két eszköz kapitalizációjában mekkora korrelációt képzelünk el. Jelenleg pontos a táblázat: 1800 dollár körüli aranyárral és 8 százalékos kapitalizációval kicsit 60 ezer dollár körül van az arany jegyzése.

Elszívja a tőkét az arany elől

Az arany jegyzése nyár vége, tehát nagyjából az új Bitcoin-láz kezdete óta esik, több elemzőház és bank is értekezett már arról, hogy a kriptobefektetések elszívják az aranykereskedők tőkéjének egy részét a nyersanyagpiac elől.

Nem nehéz beleképzelni a szituációba, hogy a Bitcoin válik az információs társadalom fő értékmegőrző eszközévé, nem véletlenül hivatkoznak már most sokan digitális aranyként a kriptovalutára.

Többet pedig mi sem tudunk. Ahogy a kriptopiac kereskedők szokták mondani:

azt vedd meg, amiben hiszel.

Borítókép: Aleksi Räisä // Unsplash

Oszd meg!