Fotó: Fotó: Nagy Gábor
rövid hír

A benzinkutasok vagy a trafikosok retteghetnek? Kétkulcsos szja jöhet? Mi lesz a gazdasággal a választás után

Zsiborás Gergő
2022. február 14. 4 perc olvasás

A hétvégén Orbán Viktor évértékelőt tartott, az összellenzéki tömörülés miniszterelnökjelöltje, Márki-Zay Péter pedig nagyinterjút adott a Partizánnak. Mindkettőből kiderül, a kormányzásra aspirálók mihez kezdenének a hatalommal, milyen döntések jöhetnek majd, amik a gazdaságot és a pénztárcánkat is érintik. 

A 2010 óta hatalmon lévő Fidesz jóideje nem vesződik kormányprogram összeállításával, ami a hatalomgyár szempontjából végülis érthető: minden választást megnyertek azóta. Így leginkább Orbán Viktor kormányfő évértékelőiből indulhatunk ki, ha képet szeretnénk kapni arról, mi várhat ránk, ha a Fidesz újra behúzza a választásokat. Az ellenzék ugyan nem sokára nyilvánosságra hozza a programját, de Márki-Zay több dolgot is elárult a tegnapi Partizán-műsorban. Nézzük, mi az, ami már most biztosan tudható. 

Orbán Viktor megállítja az árakat 

A kormányfő évértékelőjén megnyitotta a választási kampányt, a politikai üzenetek mellett megfogalmazott egy fontos intézkedés-csomagot is: ez pedig nem más, mint az árstop politikája. Ezek az intézkedések már mind érvényben vannak, és ha valakiben kétség támadt volna, a választásokig valamennyi hatályban is marad. 

Az elszálló infláció ellen a kormány látványosnak szánt intézkedésekkel vette fel a küzdelmet: több területen is befagyasztotta az árakat. Életben van a kamatstop, az üzemanyagok árának felső korlátja is marad, ezt épp a hétvégén jelentette be Orbán, érvényben van az alapvető élelmiszerárak árplafonja, ahogy a 2012-ben bevezetett rezsicsökkentés is, ami a 2014-es választásokon is a fő politikai üzenetek egyike volt. 

Ennél többet azonban nem nagyon tudhattunk meg. Annyi bizonyos, hogy a koronavírus-járvány miatt lazább költségvetési politikát engedő EU-val egyelőre nem lesz probléma a választási kiköltekezés miatt. 

Az árstop leginkább a benzinkutasoknak fájhat, pár töltőállomás már bezárt és az emelkedő világpiaci árak miatt nem kizárt, hogy több olyan kút is lesz, ahol nem vállalják a felhalmozódó veszteséget – miközben a Mol egyetlen kút üzemeltetését sem vette át eddig (erre lehetősége lenne). Az üzemanyagár-stop meghosszabbításáról szóló rendelet ma meg is jelent a Magyar Közlönyben, május 15-ig olcsóbban tankolunk. 

MZP: béremelés, trafikmutyi vége, Paks 2 kérdőjelekkel 

Márki-Zay a Partizán stúdiójában mondott el több programpontot is – a teljes kormányprogramjukat majd csak három nap múlva publikálják. 

Nézzük, mit tervez az ellenzék: 

  • egészségügyi szakdolgozók, pedagógusok és rendőrök bérének azonnali emelése – az elvándorlás megakadályozására -, majd négy év alatt 50 százalékos emelés (ebbe a körbe a szociális munkásokat is beveszik);
  • bérlakásprogram elindítása 
  • kétkulcsos szja: marad a mostani kulcs, de lesz egy alacsonyabb is a szegényebbeknek;
  • kötelező kamarai tagság eltörlése a vállalkozásoknak;
  • Budapest-Belgrád vasút, Fudan, Paks 2: nem ismerik ezeket a szerződéseket, mert most titkosak, azok megismerése után döntenének róluk, de biztosan újratárgyalnák a feltételeket (nem mondanák fel automatikusan egyiket sem, mert nem tudják, ennek mekkora lenne az ára);
  • dohánymonopólium – nemzeti trafikok – megszüntetése, a piac liberalizálása;
  • Földárverések: ha valahol szabálytalanság volt, ott be kell avatkozni – akár vagyonelkobzással is (itt egészen pontosan Mészáros Lőrincre utalt, aki az elmúlt négy évben a legnagyobb földesúr lett Magyarországon), de alapvetően a földbirtok-szerkezetet nem alakítanák át. 

A Márki-Zay 60 pontos javaslatcsomagját is magában foglaló programot csütörtökön mutatják be. A miniszterelnök-jelölt beszélt arról is, hogy a háború felé sodródó Ukrajna NATO-tagságát támogatná. A magánalapítványokba kiszervezett állami vagyonról azt mondta, papírok ugyan jogilag rendben volt, de erkölcsileg kifogásolható, ilyen módon az ő értelmezésében tehát törvénytelen volt a lépés. Megismételte, amit már korábban is mondott: népszavazást írna ki az új alkotmányról.