Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Nagy dohány Mészáros Lőrincnek: tőzsdei IT cége 4 milliárdos tendert húzott be

A 4iG Nyrt. és a Sauviter Zrt. közösen fejleszti, illetve működteti a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. hazai Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszerét, a DAKIR-t – közölte a társaság. Az illegális dohánykereskedelem visszaszorítását célzó, valós idejű nyomkövetésre alkalmas informatikai szolgáltatások megvalósítására, illetve 5 éves üzemeltetésére és karbantartására kiírt pályázat becsült értéke nettó 4 milliárd forint volt.

A Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó 4iG Nyrt. informatikai cég és konzorciumi partnere, a Sauviter Zrt. nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként köthet szerződést a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-vel, a hazai Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszer (DAKIR) megvalósítására és teljes körű működtetésére. A nyertes konzorcium a cigaretta és vágott dohány termékek valós idejű nyomon követésére alkalmas rendszer fejlesztését, adatközpontjának megvalósítását, illetve az adatok biztonságos tárolását végzi, emellett az informatikai-, ügyfélfélszolgálati- és szervízhátteret biztosítja majd az elkövetkező 5 évben az ND Zrt. számára. A teljesítés időtartamára becsült szerződéses érték elérte a nettó 4 milliárd forintot, a DAKIR-t a szerződéskötést követő 31. napon kell üzembe állítania a fejlesztőknek.

A Sauviter Zrt. egy alig egy hónapja bejegyzett társaság.

A 4iG Nyrt. és partnere felkészült a DAKIR a jogszabályi határidőnek megfelelő éles indítására, mivel az Európai Unió által támasztott előírásoknak megfelelve Magyarországon és az uniós tagállamokban 2019. május 20. után már minden egyes csomag cigarettának és vágott dohány terméknek azonosíthatónak kell lennie. A 2014/40/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 15. és 16. cikkének, valamint az EU Bizottság 2018/574 végrehajtási rendeletének megfelelő informatikai rendszer bevezetésének célja az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása az Európai Unió tagországaiban.

A cigaretta és vágott dohány nyomkövetése azt jelenti, hogy május végétől minden doboz és tasak, illetve gyűjtőcsomagolás egyedi elektronikus azonosítót kap, ami alapján a DAKIR rendszerben valós időben lehet majd a termékek útját követni a gyártóstól, a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig. Emellett a rendszer feladata a gazdasági szereplők – gyártók, importőrök, nagy- és kiskereskedők – továbbá az összes létesítmény azonosítása, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése zajlik, illetve a DAKIR nyilvántartja és monitorozza a dohánytermék gyártására szolgáló gépeket is.

Az azonosítóért díjat, kiszerelési egységenként várhatóan 2-5 forintot fizetnek a gyártók, illetve az importőrök a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek. Az ND Zrt. a befolyó összegből finanszírozza a rendszer fenntartását és teljes körű üzemeltetését. A dohánykereskedelmi társaság adatai szerint Magyarországon havonta 31 millió doboz cigarettát és szivarkát, valamint nagyjából ezzel a mennyiséggel megegyező, különböző kiszerelésű vágott dohányterméket értékesítenek.

 

Mészáros-cégek: szárnyalás az építőiparban, de nem a tőzsdén

 

Oszd meg!